Cum știi dacă ai depresie. 11 semne la care să fii atent

Sursa foto: unsplash, autor Ranadeep Bania
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Ranadeep Bania

Depresia, cauze, simptome, tratament. Cum știi dacă ești în depresie. Depresia poate arată și așa...

Depresia este unul dintre cele mai frecvente tipuri de afecțiuni psihice și apare adesea alături de anxietate.

A fi nefericit nu este același lucru cu a fi deprimat. Depresia este un termen folosit adesea în mod vag pentru a descrie cum ne simțim după o săptămână proastă la serviciu sau când trecem printr-o despărțire.

Dar tulburarea depresivă majoră, un tip de depresie, este mult mai complicată. Există simptome specifice care determină dacă este vorba de depresie sau de tristețea pe care o experimentăm cu toții uneori în viață.

Determinarea faptului dacă sentimentele întunecate persistente și de neclintit sunt rezultatul depresiei poate fi primul pas spre vindecare și recuperare.

Depresia poate fi ușoară și de scurtă durată sau severă și de lungă durată. Unii oameni sunt afectați de depresie doar o singură dată, în timp ce alții o pot experimenta de mai multe ori.

Depresia poate duce la sinucidere, dar acest lucru poate fi prevenit atunci când se oferă sprijin adecvat. Este important de știut că se pot face multe pentru a-i ajuta pe tinerii care se gândesc la sinucidere.

Care sunt cauzele depresiei?


Depresia poate apărea ca reacție la ceva precum abuzul, violența în școală, moartea cuiva apropiat sau probleme familiale precum violența domestică sau destrămarea familiei.

Cineva poate deveni deprimat după ce a fost stresat pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, depresia se poate manifesta în familie. Uneori este posibil să nu știm de ce se întâmplă, notează Unicef.

Cum știi dacă ești în depresie. 11 semne de luat în seamă

 

1. Perspectivă lipsită de speranță

Depresia majoră este o tulburare a dispoziției care afectează modul în care vă simțiți și vă afectează viața în general.

A avea o perspectivă lipsită de speranță sau neajutorată asupra vieții tale este cel mai frecvent simptom al depresiei.

Alte sentimente pot fi inutilitatea, ura de sine sau vinovăția nepotrivită. Gândurile comune și recurente ale depresiei pot fi vocalizate ca: "Este numai vina mea" sau "Ce rost are?".

2. Pierderea interesului față de prieteni și activitățile care le plac în mod normal

Depresia poate elimina plăcerea sau bucuria din lucrurile pe care le iubești.

Pierderea interesului sau retragerea din activitățile pe care le așteptai cu nerăbdare cândva, precum sportul sau diverse hobby-uri sau chiar ieșirile cu prietenii, este un alt semn revelator al depresiei majore.

Un alt domeniu în care vă puteți pierde interesul este sexul. Simptomele depresiei majore includ o scădere a apetitului sexual și chiar impotență.

Citește continuarea pe DC MEDICALGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Dată: 25 sep 2022, 12:47 | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience