Cum să trăiești mai mult. Medicul Mihail Pautov a dezvăluit cel mai bun mod de a-ți prelungi viața

Data actualizării: | Data publicării:
Dr. Mihail, captură video Youtube/ Doctor Mihail
Descriere foto: Dr. Mihail, captură video Youtube/ Doctor Mihail

Dr. Mihail Pautov a dezvăluit cel mai bun mod de a-ți prelungi viața. Iată despre ce este vorba.

În căutarea unei vieți sănătoase și prelungite, oamenii explorează constant metode pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții. Medicul Mihail Pautov a dezvăluit că cel mai bun mod de a-ți prelungi viața se numește hormesis. În domeniul biologic, hormesis este definit ca un răspuns adaptativ al celulelor și organismelor la un stres moderat.

Cum să trăiești mai mult. Secretul dezvăluit de medicul Mihail Pautov

Potrivit medicului Mihail Pautov, cele patru tipuri de stres care pot contribui la prelungirea vieții sunt: intermitent fasting, expunerea la frig, expunerea la căldură și efortul fizic intens. 

1. Intermitent fasting

„Dacă stai toată ziua și mănânci, practic, îți grăbești îmbătrânirea. Cel mai bun mod de a-ți prelungi viața se numește biologic hormesis.

Hormesis este o modalitate a corpului de a se adapta la un stres pozitiv pe care îl induci corpului tău și aici putem să vorbim despre patru tipuri de stres. Primul este foame și anume poți să faci intermitent fasting și practic să ai o fereastră scurtă în care mănânci, iar în restul timpului nu mănânci și simți foamea, iar foamea este pozitivă. Ea activează niște gene care se numesc sirtuine, iar ele au rolul de a prelungi viața prin adaptarea la stres, pentru care noi am fost creați să ne adaptăm. Dacă stai toată ziua și mănânci, tu nu-ți activezi aceste gene și practic îți grăbești îmbătrânirea”, a explicat medicul Mihail Pautov.

2. Expunerea la frig

„Al doilea stres este expunerea la frig. Este bine să te expui dimineața la frig sau să ieși în frig. Nu trebuie să stai în căldură, în casă. Frigul activează acest proces numit hormesis”, a spus medicul Mihail Pautov.

3. Expunerea la căldură

„Al treilea lucru pe care poți să îl faceți este să te expui la căldură. Aici avem sauna. E bine să faci undeva între 30-45 de minute de saună pe săptămână, care activează acest stres care este plăcut și care, din nou, îți prelungește viața”, a precizat medicul Mihail Pautov.

4. Efortul fizic intens

„Al patrulea stres benefic pe care poți să-l faci este sportul dar nu sportul ușor, ci un sport de anduranță, un sport intens care te duce în limită și care îți activează același proces biologic care se numește hormesis.

Pentru a trăi mai bine și mai sănătos trebuie să te expui zilnic, de preferat, la acești stresori pozitivi și să-ți lași corpul să-și facă treaba pentru care a fost născut și anume să se adapteze la acest stres pozitiv”, a mai explicat medicul Mihail Pautov.

@doctor.mihail

Hormeza

♬ original sound - doctor.mihail

Secretul medicului Mihail Pautov pentru a scăpa de stres

Lupta zilnică împotriva stresului este o provocare pe care multe persoane nu știu cum anume să o gestioneze. Pentru a scăpa această stare, medicul Mihail Pautov a dezvăluit o metodă  simplă și anume dușul rece. 

„Ce fac eu este să intru într-un duș rece. În momentul în care intri sub acea apă rece, corpul nostru, în mod natural, are un vârf mare de cortizol atunci când noi ne trezim. Dacă ne trezim și ne uităm la soarele de pe cer și plecăm la muncă imediat, atunci avem un boost pozitiv de cortizol.

Dacă noi ne trezim și stăm pe telefon sau ne ia o oră să ne trezim atunci nu avem acel vârf de cortizol. Deci, primul lucru care se întâmplă este să ai un vârf benefic de cortizol, ceea ce înseamnă că pe parcursul zilei vei avea mai puțin cortizol, se va duce cortizolul în jos și asta te va relaxa spre seară și te va ajuta să dormi mai bine”, a spus medicul Mihail Pautov.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel