Cum să măsori corect porția de mâncare, dacă nu ai un cântar. Wasim Nazer: „Asta ar fi cantitatea perfectă” / VIDEO

Data publicării:
Sursă foto: Freepik
EXCLUSIV
Descriere foto: Sursă foto: Freepik

Wasim Nazer, nutriționist, a fost invitatul Andreei Cercel, în emisiunea Pastila de Frumusețe, difuzată pe Spectacola, DC News și DC Medical, unde a explicat cum arată porția corectă de mâncare pe care o punem în farfurie.

Dacă vrei să mănânci sănătos și să îți menții greutatea, este important să acorzi atenție nu doar cantității, ci și alimentelor pe care le consumi la fiecare masă. Invitat în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, nutriționistul Wasim Nazer a explicat cum ar trebui să arate porția corectă de mâncare pe care o punem în farfurie.

„Decât să fii slab, mai bine ești sănătos. Acest lucru este cel mai important. Apoi, dacă mergi pe o cale bună poți să ajungi și să slăbești. Scopul nu este doar să slăbim. Mulți adoptă metode drastice de slăbit și își pierd sănătatea. Mai bine avem un stil de viață sănătos”, a spus Wasim Nazer, nutriționist, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical.

Cum arată o porție corectă de mâncare

Nutriționistul Wasim Nazera a explicat că oamenii ar trebui să fie mai atenți la ceea ce pun în farfurie decât la cantitatea consumată. Astfel, o porție corectă de mâncare ar trebui să aibă aproximativ 50%-60% fructe, legume și salată, în timp ce proteinele ar trebui să ocupe aproximativ 25% din farfurie, iar carbohidrații 10-15%.

„Ideea cu cântarul e și bună și rea. De ce? Oamenii sunt stresați. Dacă ai mâncat o lingură în plus sau o lingură în minus, nu se întâmplă nimic. Ideea este să știi ce pui pe masă. Dacă avem o farfurie rotundă, atunci trebuie ca în trei sferturi din ea să fie fructe, legume, salate. De fapt, în peste 50%-60% din farfurie trebuie să avem fructe, legume și salată. După aceea, undeva la 25% trebuie să fie proteine, iar 10% sau 15% să fie carbohidrați. Asta ar fi porția perfectă. Nu contează foarte mult cantitatea dacă vorbim de 50 de grame în plus sau de 50 de grame în minus. Mulți se stresează cât ar trebui să mănânce. Nu există gramaje fixe”, a declarat Wasim Nazer, nutriționist, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical.

Citește și: Ingredientul pe care îl consumăm zilnic și este extrem de nociv: „Prima sursă de cancer”. Este ascuns în foarte multe alimente / VIDEO

„Carnea ne ajută să avem o digestie mai lungă, deci să nu simțim foamea foarte repede”

Nutriționistul a dat exemple specifice de dimensiuni pentru diferite alimente. De exemplu, o porție de carne ar trebui să aibă o dimensiune de aproximativ jumătate din palmă, iar o porție de orez sau paste să încapă într-o palmă, mai exact aproximativ 4-5 linguri. El a subliniat, de asemenea, importanța includerii proteinelor la fiecare masă pentru a menține senzația de sațietate.

„Dacă vorbim de o porție de carne, ea trebuie să fie cam jumătate din palmă. Dacă vorbim de orez sau paste trebuie să mâncăm cât intră într-o palmă, adică 4-5 linguri, cam aceasta este porția. Cât timp mănânci salată, atunci nu ai probleme. De asemenea, la legume se aplică același lucru. Poți să mănânci cât vrei. Te saturi, au vitamine, au minerale, care ne ajută foarte mult. Carnea ne ajută să avem o digestie mai lungă, deci să nu simțim foamea foarte repede. Dacă mănânci doar salată, fără proteine, după maxim o oră îți este foame și iar începi să mănânci. Dacă ai pus o porție de proteine, cum ar fi carne sau brânză, atunci o să dureze până la o oră jumătate sau trei ore și atunci nu o să simți foamea atât de repede. De aceea este important să avem și proteine la mese”, a precizat Wasim Nazer, nutriționist, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical.

Citește și: Care sunt alimentele bogate în vitamina D: „Sunt necesare pentru această perioadă”. Adevărul despre conservele de ton / VIDEO

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel