Cum ne alegem partenerul de cuplu. Psihologul Radu Leca: În primă fază, noi credem că este important doar să simțim

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Psihoterapeutul Ramona Dumitru și psihologul Radu Leca au vorbit la DC NEWS despre cum ne alegem partenerul de cuplu.

"Partenerul de cuplu se alege în așa fel încât să simți o noțiune de care până acum ai fugit, aceea a fericirii. Știi de ce fugim noi? Noi fugim de bunăstare, de fericire, de atitudinea pozitivă în raport cu viața, de dorința de a avea o familie în care să investim emoțional și cognitiv, și pe care să o creștem alături de noi. Partenerii pe care noi îi alegem, de cele mai multe ori sunt aleși instinctual sau pur sexual. De ce? Datorită faptului că în primă fază noi credem că este important doar să simțim și aici intervin trei întrebări: 

1. Ce simt?

2. Când simt și lângă cine simt?

3. În ce condiții simt?

 

Și atunci tu spui așa: "Aleg să simt ceea ce știu, aleg să învăț ce simt doar dacă îmi place, aleg să creez un personaj care simte doar atunci când își dorește ceva" și aici avem act sexual, dependențe exprimate în cuplu: consum de droguri, consum de alcool, mers la casino, mâncat compulsiv etc.

Sau creezi un personaj  care spune așa: "Nu cred că simt îndeajuns de multe lucruri ca să mă pot conecta cu cineva și eu vreau doar o relație deschisă". Și atunci pentru el structura primordială de cuplu pe care îl înțelege și îl simte are legătură cu două noțiuni distincte: sugar daddy sau one nite stand. Ambele noțiuni implică un conținut pecuniar, respectiv cât dai, cui dai, pe cine cumperi, când cumperi, doar că relația de cuplu nu are cum să fie cumpărată decât la nivel de maximă ironie. Nu ai cum să cumperi o relație reală de cuplu că nu ai cum. 

Ca să o formezi ai nevoie să intri în miezul unei structuri care se numește așa: dezvoltare personală și emoțională, a ta ca individ, în raport cu tot ceea ce înseamnă cuplu", a spus psihologul Radu Leca.

Cite;te continuarea pe DC NEWS



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel