Cum îți dai seama că pisica ta suferă de afecțiuni dentare. Aspectele la cere trebuie să fii atent

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Erik-Jan Leusink
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Erik-Jan Leusink

Menținerea unei danturi sănătoase este, evident, importantă pentru noi, dar același lucru este valabil și pentru pisicile noastre. Deși poate că nu ne gândim la sănătatea dentară a pisicilor la fel de des ca și la a noastră, pisicile pot dezvolta propriile probleme dentare.

După cum notează școala veterinară Cornell, cele mai frecvente probleme dentare la pisici sunt gingivita, în care gingiile se înroșesc și se inflamează; parodontita, o afecțiune care se dezvoltă în urma gingivitei netratate, în care țesuturile care fixează dinții sunt slăbite și distruse; sau resorbția dentară, în care dintele se rupe și se resorb. Se estimează că între 30 și 70% dintre pisici prezintă semne de resorbție dentară, aceasta fiind cea mai frecventă cauză pentru care acestea își pierd un dinte.

Pisicile pot dezvolta, de asemenea, o afecțiune dureroasă numită stomatită, care apare adesea împreună cu parodontita și resorbția dentară, în care țesuturile gurii devin inflamate și încep să atace dinții. După cum notează LaCheryl Ball, medic veterinar din cadrul echipei de medicină comunitară ASPCA, nu știm ce cauzează stomatita, dar se crede că este asociată cu un sistem imunitar alterat. Tratamentul pentru stomatită este adesea extracția totală sau parțială a dinților, care poate părea o măsură extremă, dar tinde să fie o soluție eficientă. "În general, pisicile se simt bine în urma extracțiilor necesare din punct de vedere medical", a spus Ball. Aceasta include o alimentație bună și o viață normală, fără durere.

Cum îți dai seama că pisica ta suferă de afecțiuni dentare

Pe lângă aceste boli, "există și alte cauze ale bolilor dentare care nu sunt întotdeauna direct legate de problemele care își au originea în gură", a spus Ball. "Sănătatea generală poate avea un efect direct asupra sănătății dentare și orale". Printre acestea se numără aftele bucale, care pot fi cauzate de o serie de afecțiuni, inclusiv viruși și boli autoimune.

De aceea, este atât de important să vă duceți pisica la controale regulate pentru a depista orice potențială problemă de sănătate înainte de a deveni o problemă majoră. După cum avertizează și Ball, o dietă sănătoasă nu este întotdeauna suficientă pentru a preveni problemele dentare. Potrivit Asociației Americane de Medicină Veterinară, unele dintre semnele potențiale că pisica ta ar putea avea nevoie de îngrijire dentară includ:

Respirație urât mirositoare
Dinți rupți sau slăbiți
Dinți în plus sau dinți de lapte reținuți
Dinți care sunt decolorați sau acoperiți de tartru
Masticație anormală, salivare sau scăparea alimentelor din gură
Apetitul redus sau refuzul de a mânca
Durere în gură sau în jurul gurii
Sângerare din gură
Umflături în zonele din jurul gurii

AVMA avertizează, de asemenea, că, dacă pisica dumneavoastră are probleme dentare, ar putea fi mai iritabilă decât de obicei și, de asemenea, mai predispusă să vă muște. 

Cum să preveniți problemele dentare 

Când vine vorba de prevenirea problemelor dentare la pisica ta, "prevenirea și îngrijirea regulată sunt esențiale", a spus Ball. Cea mai bună metodă de prevenire este periajul regulat al dinților și ducerea lor la un control anual, unde medicul veterinar va căuta orice semne de dezvoltare a problemelor. (Desigur, periajul dinților pisicii dumneavoastră va depinde de faptul dacă vă lasă sau nu, deoarece unele sunt mai receptive decât altele). Ball recomandă, de asemenea, curățări dentare anuale, în cadrul cărora se va îndepărta placa și tartrul acumulate, iar apoi se vor lustrui dinții pentru a preveni acumulările viitoare, potrivit lifehacker.com



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel