Cum facem diferența între alergia la polen și viroze. Leru: Sistemul imunitar o ia razna

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor o Brittany Colette
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor o Brittany Colette

Primăvara vine cu alergiile la polen. Cum facem diferența între acestea și virozele respiratorii.

Sezonul alergiilor a început, deși abia am intrat în primăvară, iar temperaturile încă fluctuează. Totodată, faptul că în multe zone a fost mai cald a dus la înflorirea timpurie a pomilor, un motiv în plus ca pacienții cu simptome sugestive de rinoconjuctivită alergică sezonieră, așa numita boala fânului, să fie deja așteptați în cabinetele medicilor alergologi.

Altfel, primele categorii de polen sunt ale arborilor timpurii, precum mestecenii, iar prin aprilie, mai, începe să apară polenul gramineelor.

”Alergiile sunt o reacție a sistemului imunitar, care este programat să ne apere de infecții, dar uneori greșește ținta, să răspundă exagerat și să reacționeze față de alți factori de mediu cum sunt factorii alergizanți, uneori chiar și față de propriile noastre celule, iar atunci sunt bolile autoimune.

Bolile sistemului imunitar sunt din ce în ce mai multe, mai variate, mai complexe, mai periculoase, pentru că tot mai des vedem reacții necunoscute, neînțelese și uneori de neoprit ale sistemului imunitar. Vă amintiți din pandemie cât de mult am vorbit despre furtuna citokinică.

 

Acelea sunt niște substanțe care sunt produse de celule ale sistemului imunitar. Iar sistemul imunitar o ia razna. Același lucru se întâmplă și la alergici, persoanele care au predispoziția genetică, numită atopie, de a dezvolta alergii reacționează într-un mod neașteptat și exagerat deoarece sistemul lor imunitar este mai hiperactiv”, a declarat conf. dr. Poliana Leru, medic internist și alergolog, la Digi 24.

Alergiile, prevenție

Medicul alergolog a afirmat că problema prevenției și a factorilor de risc pentru alergii este ”o problemă complexă pentru că ele sunt cauzate atât terenului genetic, a unei predispoziție numită atopie, cât și factorilor de mediu.

Dacă trăim într-un mediu urban expus, unde sunt multe plante alergizante și mai este și o atmosferă poluată, aglomerația urbană favorizează apariția alergiilor și a simptomelor.

Prevenția se face adresându-ne direct cauzei. Deci dacă știm că nu avem un teren alergic atunci trebuie să avem cât mai devreme un diagnostic complet ca să știm la ce suntem alergici și atunci trebuie evitat contactul cu plantele responsabile, în cazul celor de primăvară arborii și gramineele, în cazul celor de vară-toamnă, buruienile, cum este ambrozia”, a mai spus dr. Poliana Leru.

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel