Cum arată o despărțire sănătoasă. Psihologul Petronela Rotar explică: „Pot să mă raportez la omul acela, ca la un om care a fost, cândva, important în viața mea”

Data publicării:
Sursa foto: Petronela Rotar, Fain& Simplu, captură YouTube
Descriere foto: Sursa foto: Petronela Rotar, Fain& Simplu, captură YouTube

Psihologul Petronela Rotar a dezvăluit cum arată o despărțire sănătoasă. 

Despărțirile dor, însă nu poți ține pe nimeni în relație cu forța. Sunt povești în doi pe care ai ales să le închei tu, altele au presupus o decizie comună și conștientă, dar în unele cazuri despărțirea a fost inițiată de celălalt. Iar felul în care a procedat a fost marcat de respect și grijă pentru sentimentele tale, alteori brutal și total lipsit de empatie.

Cum arată o despărțire sănătoasă

Psihologul Petronela Rotar a fost invitată în cadrul podcastului „Fain & Simplu”, cu Mihai Morar, acolo unde a vorbit despre despărțiri, dar și cum arată emoțiile atunci când persoana de lângă tine preferă să încheie relația. Specialista a precizat că, cel care știe cel mai bine când am trecut peste o despărțire este corpul, care gestionează emoțiile. Totodată, psihologul spune că trebuie să privim părțile bune care s-au întâmplat și să facem pace cu trecutul. 

„În primul rând, corpul știe, fiindcă, în momentul în care simți pace, liniște în corp, în momentul în care nu mai simt agitație. Agitația poate să fie pentru că omul respectiv a fost un agresor pentru mine și atunci, încă apare anxietate, în momentul în care aud de el, mă întâlnesc cu el în mod întâmplător, îmi scrie. Acolo nu s-a încheiat. Acolo este un proces care încă este în desfășurare. În momentul în care mă pot uita detașat la lucruri, în momentul în care nu mai simt emoții care să fie din zona asta de disfuncțional, abia atunci știu că m-am separat și că, în sfârșit, am putut să integrez pierderea respectivă, mi-am trăit perioada de doliu psihologic și că pot să fiu recunoscător pentru părțile bune, pot să le văd detașat și lucid pe cele care nu au fost bune și care au condus la despărțire. Nu mai am fantezii și automințiri din zona asta cu ce ar fi putut fi. Sunt lucid, detașat, fără emoții puternice care să fie atașate și pot să mă raportez la omul acela, ca la un om care a fost, cândva, important în viața mea și care m-a învățat niște lucruri, m-a și rănit, dar care cum este în spate, în trecutul meu.”, a declarat psihologul Petronela Rotar.

Psihologul Petronela Rotar: „Nu este sănătos să fii furios pe tine”

„Fiecare dintre noi face ce poate. Suntem toți cu rănile noastre, cu capacitatea noastră de a ne duce spre vindecare, cu mecanismele noastre mai funcționale, mai disfuncționale, mai sănătoase, mai puțin sănătoase. Fiecare dintre noi se străduiește și face ce poate. Sigur că este dezirabil să ajungem în punctul în care putem face asta, dar dacă nu putem, se pare că suntem încă aici, în acest moment. Un lucru foarte important este să ne putem da nouă permisiunea să putem doar atât. Văd unde sunt, nu pot mai mult în momentul acesta, deja se produce o schimbare și de acolo deja pot să încep să pot mai mult, doar pentru că mi-am permis să nu pot mai mult acum, să nu mai lupt cu mine atât. Nu este sănătos să fii furios pe tine. Dacă ești furios pe tine, practic ești în poziția de agresor față de tine. ”, a mai spus psihologul, pentru sursa menționată mai sus. 

Urmărește interviul integral mai jos: 

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel