Cum apare cancerul de col uterin. Medicul Mihail Pautov: „Atenție, aceste tumori pot fi palpate”

Data publicării:
Dr. Mihail, captură video TikTok
Descriere foto: Dr. Mihail, captură video TikTok

Medicul Mihail Pautov a explicat cum apare cancerul de col uterin.

Cancerul de col uterin apare în principal din cauza unei infecții cu anumite tipuri de virusuri HPV (virusul papiloma uman), în special tipurile de HPV 16 și 18, a explicat Mihail Pautov pe rețelele sociale. Medicul a atras atenția asupra importanței testului Babeș Papanicolau în detectarea precoce a afecțiunii.

Cum apare cancerul de col uterin. Medicul Mihail Pautov: „Aici apare importanța foarte mare a testului Babeș Papanicolau”

Potrivit medicului Mihail Pautov, virusul HPV pătrunde în mucoasa genitală și se integrează în celule. În cele mai multe cazuri nu cauzează probleme majore și poate fi eliminat de către organism sau poate fi ținut în stare latentă. Cu toate acestea, în unele cazuri, celulele infectate încep să se transforme, conducând la displazii celulare. Detectarea precoce a acestor modificări este esențială, iar testul Babeș Papanicolau este o metodă importantă de screening. 

„HPV 16, 18 sau alte tipuri de HPV oncogen pătrunde în mucoasa genitală, se integrează în celule și în cele mai multe cazuri nu o să ne facă probleme, nu o să ducă la probleme. Corpul o să-l mențină și ori o să-l scoată din organism, ori o să-l ducă într-o stare latentă în care virusul nu ne afectează, dar în unele cazuri unele celule vor începe să se transforme și după ce aceste celule se transformă apar tot felul de displazii doar la nivel celular.

Aici apare importanța foarte mare a testului Babeș Papanicolau care presupune o recoltare de celule de celule din zona cervicală pe care o face ginecologul, deci practic medicul intră cu un speculum pe canalul vaginal și recoltează celule din zona aceasta”, a spus medicul Mihail Pautov pe rețelele sociale.

@doctor.mihail

Așa apare cancerul de col uterin, după infecția cu o tulpină HPV cu risc crescut ⚠️????????‍⚕️☝????

♬ original sound - doctor.mihail

Evoluția cancerului de col uterin

În ceea ce privește evoluția cancerului de col uterin, medicul a explicat că în stadiul 1, tumora este localizată în colul uterin și poate să nu prezinte simptome evidente. În stadiul 2, tumora începe să invadeze canalul vaginal, iar în stadiul 3, aceasta se extinde și mai mult în vagin. În stadiul 4, cancerul se diseminează agresiv în pelvis, afectând vezica urinară și rectul.

„În prima fază a cancerului de col uterin este o tumoră de stadiul 1 care crește doar în colul uterin. Dacă o lăsăm să treacă, nu o observăm, ea poate să dea niște sângerări, dar poate să nu aibă niciun fel de simptomatologie, atunci apare tumora de stadiul 2.

Tumora de stadiul 2 presupune deja o oarecare invazie a canalului vaginal, dar nu este o invazie mare. Urmează stadiul 3 care presupune invazia treimii mijlocii și chiar și treimii inferioare a vaginului. Deci deja avem o progresie destul de mare a acestei tumori.

Atenție, aceste tumori pot fi palpate, inclusiv la un tușeu vaginal. În stadiul 4 avem deja o diseminare destul de agresivă, adică tumora nu rămâne doar la nivelul vaginului sau a colului uterin, ea se duce și în afară, se duce în pelvis, se duce în peritoneu și avem după o vezică urinară invadată, rectul invadat și într-un asemenea caz intervenția chirurgicală este efectiv mutilantă pentru că se face o pelvectomie în care scoți și vezica urinară și uterul femeii”, a mai precizat medicul Mihail Pautov pe rețelele sociale.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel