Cristian Mungiu va prezida juriul secţiunii Semaine de la Critique din cadrul Festivalului de la Cannes 2021

Data publicării:
Cristian Mungiu, sursa: captură youtube/ all about romania cinema
Descriere foto: Cristian Mungiu, sursa: captură youtube/ all about romania cinema

Regizorul român Cristian Mungiu va prezida juriul secţiunii Semaine de la Critique (Săptămâna Criticii) - o secţiune paralelă a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, înfiinţată în urmă cu şase decenii cu intenţia de a crea oportunităţi cinematografiilor alternative la competiţia oficială.

Realizatorul român va fi însoţit în sarcina sa de cunoscuta producătoare de filme Didar Domehri; cineaştii argentinieni Santiago Mitre şi Pablo Trapero; actriţa franco-algeriană Camélia Jordana; producătorul de filme Michel Merkt şi de Karel Och, directorul artistic al Festivalului de la Karlovy Vary.

Cristian Mungiu, în vârstă de 53 de ani, a prezentat în 2002 filmul său de debut "Occident" la secţiunea Quincene de Realisateurs, o altă secţiune paralelă a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

Cristian Mungiu are o istorie prestigioasă la Cannes: a obţinut Palme d'Or pentru lungmetrajul, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", a primit premiul pentru scenariul filmului "După dealuri" în 2012, iar in 2016, cu filmul "Bacalaureat", a luat premiul pentru cel mai bun regizor.

Reprezentant al Noului Val de regizori români, dar şi scenarist şi producător, Cristian Mungiu a fost de asemenea preşedinte al juriului Cinefondation and Short Films la cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes care a avut loc în 2017.

Mungiu a construit "o operă foarte marcată de istoria ţării sale", se arată într-un comunicat difuzat de Semaine de la Critique, care anul acesta a ajuns la cea de-a 60-a ediţie care se va desfăşura în perioada 7 - 15 iulie, în timp ce Festivalul de la Cannes va avea loc între 6 şi 17 iulie, relatează Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel