Cozonac cu ciocolată. O rețetă extrem de gustoasă

Data publicării:
Cozonac cu ciocolat[, sursa pixabay/ autor Vlad Vulturar
Descriere foto: Cozonac cu ciocolat[, sursa pixabay/ autor Vlad Vulturar

Cozonacul cu ciocolată este extrem de gustos și perfect pentru masa de Paște.

INGREDIENTE:

300 gr faina alba
40 gr zahar
1/4 lingurita sare
3/4 pliculet drojdie uscata (6 gr)
1 plic zahar vanilat
2 oua mici (la temperatura camerei)
45 gr unt topit
60 ml lapte (caldut)
45 ml apa (calduta)

Umplutura

20 gr faina
20 gr cacao
50 gr zahar
1 albus de ou
80 ml apa
15 gr ciocolata neagra
10 gr unt 

MOD DE PREPARARE: Pentru umplutura se amesteca faina, zaharul si cacaoa. Se freaca bine cu albusul de ou. Se adauga apa (cate putina la inceput) si se pune acest amestec la fiert, pana se ingroasa ca o pasta si se vede fundul craticioarei cand amestecati. Se amesteca mereu cu un tel.Luati craticioara de pe foc si adaugati ciocolata rupta bucatele si untul si amestecati pana se topesc. Se lasa pasta  la racit.Se intinde pasta sub forma de dreptunghi (de cca 12 cm x 18 cm) intr-o punga mica. Se da la frigider pana aveti nevoie de ea .Pentru aluat se amesteca faina cu zaharul si sarea. Se bat ouale si se amesteca cu laptele, apa si untul topit.In masina de paine se pune amestecul de oua peste care se presara drojdia uscata si zaharul vanilat. Deasupra se aseaza amestecul de faina. 
Aluatul se frământă, apoi se lasa la crescut la loc caldut timp de 1 ora. Se unge o tava de chec (de 25 cm x 10 cm) cu unt topit si se presara cu faina. Aluatul dospit se pune pe masa data cu faina si se framanta usor. Se intinde apoi foaie de 20 cm x 35 cm. Se aseaza umplutura de ciocolata (dreptunghiul) in centru. Se ridica marginile mici peste umplutura, apoi marginile mari, astfel incat umplutura sa fie perfect sigilata inauntru. Piscati marginile astfel incat aluatul sa se lipeasca bine.Intoarceti aluatul cu partea impaturita in jos. Intindeti o foaie de 15 cm x 45 cm. Impaturiti aluatul in 3 pe lungime. Intoarceti iar aluatul cu partea impaturita in jos. Intindeti inca o data foaie de 15 cm x 35 cm. Impaturiti iar in 3 pe lungime. Veti simti ca de data asta foaia se intinde mai greu si pe alocuri se va vedea umplutura. Intoarcei iar aluatul cu partea impaturita in jos. Intindeti foaie de 15 cm x 30 cm. Taiati aluatul in 2 pe mijlocul partii lungi (cea de 30 cm), dar nu chiar pana la capat (lasati 2 cm netaiati). Rasuciti fiecare bucata obtinuta , apoi impletiti-le. Asezati cozonacul in tava. Lasati la crescut, intr-o punga, la loc caldut, timp de 45 minute.Preincalziti cuptorul la 220C. Introduceti cozonacul in cuptor si dati cuptorul la 180C. Coaceti timp de 30 minute (pana e rumen deasupra).

POFTĂ BUNĂ!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel