Consultant specialist în somnul copiilor, despre cum îi adormim pe cei mici: „Poate fi periculoasă, chiar fatală pentru ei”

Data publicării:
Sursă foto: Captură video podcast „Boabe de cunoaștere”
Descriere foto: Sursă foto: Captură video podcast „Boabe de cunoaștere”

Ana Maria Bunea, consultant specialist în somnul copiilor, a vorbit, în cadrul podcastului „Boabe de cunoaștere” al lui Doctor Mihail, despre importanța somnului, dar și despre pericolele pe care le putem preveni.

Somnul este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor, având un impact major asupra creșterii fizice, dezvoltării cognitive și stării emoționale. Somnul este vital pentru dezvoltarea creierului. În timpul somnului profund, creierul copiilor procesează informațiile acumulate în timpul zilei, consolidând învățarea și memoria. Studiile arată că un somn adecvat îmbunătățește abilitățile cognitive, precum rezolvarea problemelor, atenția și creativitatea.

De asemenea, somnul are un rol crucial în menținerea unui sistem imunitar puternic. Copiii care nu dorm suficient sunt mai vulnerabili la infecții și alte boli, deoarece somnul ajută la repararea și regenerarea celulelor și la producerea de anticorpi.

„Este bine să ne luăm măsuri de siguranță”

Invitată la emisiunea lui Doctor Mihail, Ana Maria Bunea, consultant specialist în somnul copiilor, a vorbit despre măsurile de siguranță pe care părinții trebuie să le ia pentru a evita accidentele ce pot avea loc în timpul somnului. De asemenea, aceasta a adăugat faptul că există numeroase dispozitive pentru somn, precum pătuțuri, leagăne sau protecții pentru pătuțuri ce pot fi foarte periculoase pentru copii, mai ales când aceștia sunt bebeluși. 

„Dacă vorbim despre mediul de somn în care copilul ar trebui să doarmă, în primele 6-8 săptămâni chiar nu are nevoie de prea mult. Nu recomand baby nest, acel cocon buretat. În State vor fi interzise în curând, așa cum vor fi interzise și protecțiile laterale pentru pătuțuri, leagănele pentru somn pentru că nu respectă aceste norme de siguranță. Se poate sufoca. Până la un an, îi punem pe spate. Este bine să ne luăm măsuri de siguranță. Ai impresia că ție nu ți se poate întâmpla. Pentru că alăptezi și există această idee că o mamă care alăptează întotdeauna o să aibă instinctele la maximum. Somnul e somn. Și atunci se pot întâmpla accidente”, a precizat Ana Maria Bunea.

Te-ar putea interesa și: Valurile de căldură și efectele lor asupra sănătății mintale

De asemenea, aceasta a vorbit despre semnele care ne ajută să ne dăm seama că este momentul ca copilul să doarmă. Ana Maria Bunea a precizat că atunci când copilul deja se freacă la ochi și este roșu în jurul sprâncenelor, deja este obosit și a depășit pragul de „sweet spot”, adică momentul ideal când ar trebui să fie adormit.

„Înainte să ne uităm la tabele, ne uităm la copil. Ne uităm la semnele de somn: că se uită un pic în gol, că începe să nu mai fie atent la ceea ce face, poate cască. Dacă avem un copil care deja s-a înroșit în jurul sprâncenelor, înseamnă că deja s-a obosit. Un copil de 4 luni poate să stea maxim treaz o oră jumătate, o oră și 45 de minute. Mai mult n reușește. La 6 luni poate să reziste 2 ore jumătate, maxim 3”, a adăugat consultantul specialist în somnul copiilor.

„Sunt părinți care dorm mult mai bine cu copiii”

Un alt aspect foarte discutat în rândul mămicilor este dormitul cu copilul. Deși mulți spun că nu este recomandat să dormi cu copilul, Ana Maria Bunea dezvăluie că atâta timp cât această practică funcționează bine atât pentru părinți, cât și pentru copii, nu este nimic în neregulă. 

„Sunt părinți care dorm mult mai bine cu copiii. Și copiii dorm mult mai bine cu părinții. Sunt și studii care demonstrează că este benefic pentru copil să petreacă mai mult timp în prezența părintelui. Dar, cu toate acestea, dacă nu funcționează atât pentru copil, cât și pentru părinți, nu este o condiție necesară să formăm acel atașament. Există destul de multe discuții în această zonă. Până când dormim, până când alăptăm, cât purtăm copili în sistem. Presiunea inutilă care se pune este a acestui parentaj de atașament care îți spună că dacă nu dormi cu copilul în pat, nu vei avea un atașament sănătos. Mamele se învinovățesc în fiecare zi”, a mai spus Ana Maria Bunea, la podcastul „Boabe de cunoaștere”.

Te-ar putea interesa și: Care sunt primele semne ale cancerului. Doctor Mihail: „Peste 90% dintre cancere pot fi vindecate, cu o condiție”

„Poate fi periculoasă, chiar fatală pentru ei”

Unul dintre cele mai importante aspecte când vine vorba de somnul bebelușilor este temperatura corpului. Consultantul a explicat faptul că nu este recomandat să le punem bebelușilor căciulițe sau pături pe cap în timpul somnului deoarece acestea pot duce la supraîncălzirea micuților, ceea ce poate provoca chiar decesul.

„În cazul bebelușilor foarte mici este super important să evităm supraîncălzirea. Adică să avem grijă să nu îi culcăm prea gros îmbrăcați. Poate fi periculoasă, chiar fatală pentru ei. Nu cu căciuliță pe cap, nu cu capul acoperit de păturici. Doar dacă sunt mai puțin de 16 grade le acoperim capul. Capul este o extremitate prin care își reglează temperatura corpului”, a precizat Ana Maria Bunea, în podcastul lui Doctor Mihail.

Te-ar putea interesa și: Cum îi protejăm pe copii de deshidratare și arsuri solare. Doctor Mihail a oferit o serie de recomandări: „Îi afectează în același fel cum ne afectează și pe noi adulții”

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Loredana Tanase | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel