Comediantul Mort Sahl a încetat din viaţă la 94 de ani

Data publicării:
Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K
Descriere foto: Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K

Comediantul american Mort Sahl, considerat părintele satirei politice moderne, a încetat din viaţă la vârsta de 94 de ani.

Sahl a decedat la locuinţa sa din apropiere de San Francisco, au scris publicaţiile marţi citând o prietenă a comediantului. Ea nu a menţionat cauza morţii.

Sahl a reprezentat o influenţă pentru alţi comedianţi, precum George Carlin, Woody Allen şi Jonathan Winters. De asemenea, el a fost apropiat de un alt deschizător de drumuri în lumea comediei, Lenny Bruce.

Discul ''Mort Sahl at Sunset'', lansat în 1955, a fost primul album de stand-up comedy, iar trei ani mai târziu a inspirat un spectacol pe Broadway.

Morton Lyon Sahl s-a născut la Montreal pe 11 mai 1927 şi a crescut în Los Angeles. A absolvit cursurile Universităţii din California de Sud, apoi s-a mutat în zona San Francisco, la începutul anilor '50 pentru a încerca comedia.

Până în anii '60, Sahl a devenit atât de popular încât revista Time, care l-a numit ''Will Rogers cu colţi'', l-a inclus pe copertă - prima dată când un comediant a fost onorat astfel.

Sahl obişnuia să susţină în faţa publicului: ''Eu nu spun glume. Eu ţin mici prelegeri''.

Într-un interviu acordat New York Times în 2004, Sahl s-a descris drept populist, puritan, visător şi ''perturbator''.

Sahl a revenit parţial în anii 1970 în timp ce comedianţi mai puţin tradiţionali precum Carlin şi Richard Pryor şi-au făcut apariţia în lumea comediei.

În 1988, el a avut un spectacol individual în afara Broadway-ului, intitulat ''Mort Sahl's America''.

Chiar şi după împlinirea vârstei de 90 de ani, Sahl a continuat să joace săptămânal la un teatru din apropierea locuinţei lui din Mill Valley, California, spectacolele sale fiind transmise în direct pe internet.

Mort Sahl a fost un prieten apropiat al actorului Robin Williams, care locuia în apropiere, înainte de sinuciderea acestuia, în 2014, relatează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel