Dr. Sorin Băilă, chirurg vascular la Spitalul Clinic Sanador, a vorbit despre colesterolul rău și hipertensiunea, cu impactul acestora asupra sănătății.
Dr. Sorin Băilă, medic chirurg vascular la Spitalul Clinic Sanador, a explicat, în cadrul Interviurilor DC Medical și DC News, cum funcționează hipertensiunea asupra colesterolului și care sunt complicațiile pe care le dau plăcile de aterom asupra organelor.
”Hipertensiunea ajută colesterolul să facă rău. Există și o dovadă a legăturilor cu acest lucru, vis a-vis de stresul hemodinamic la nivelul bifurcațiillor vasculare. Se vorbește de share-stress, stresul de forfecare a coloanei de sânge la peretele arterial și, bine-înțeles, este strict dependent de hipertensiunea arterială.
Hipertensiunea arterială este unul din factorii de risc esențiali în modificarea ateromatos al peretelui vascular arterial”, a explicat dr. Sorin Băilă, moment în care jurnalistul Val Vâlcu a ”tradus” mecanismul pe înțelesul omului obișnuit.
”Ca apa râului la un picior de pod. Cu cât vine mai tumultos uzează betonul, uzează și peretele vascular, iar colesterolul, la început repară”; a spus Vâlcu
”Repară atunci când nu devine și nu este perceput ca un corp străin pentru că această teorie inflamatorie foarte interesantă are și o componentă a răspunsului imunologic.
Acest răspuns inflamator inițial, procesul este deosebit de complex și atrăgător, intervin și procese specifice răspunsului imun, prin citokine, furtuna inflamatorie imunologică este foarte mare, are loc și o acumulare a celulelor de luptă împotriva agentului străin selectate de formula leucocitare și are loc o hiperplazie, o creștere în exces a celulelor musculare de la nivelul stratului intern al mediei și apare o proliferare, o creștere celulară, inițial de tip fibros, care se impregnează diferit și diferențial, în funcție de individ, cu aceste grăsimi care ulterior se calcifică și care ulterior au un aspect hiperlacunar, și se complică cu tromboză”, a completat medicul.
De asemenea, medicul a explicat care sunt complicațiile pe care le dau plăcile de aterom.
”Sunt două mari complicații ale plăcii de aterom, exceptând creșterea în exces și stenoza, repercursiunea hemodinamică apare când vasul se îngustează cu 70 sau peste 70 la sută. (...) La un moment, în funcție de mărimea fragmentului respectiv se astupă un vas de sânge dincolo de care nu se mai trece și se complică lucrurile și cu tromboză. În zona respectivă, vascularizată, la lipsa acută de sânge apare necroza. Dacă vorbim de necroză la nivelul mușchiului cardiac este infarctul acut de miocard, dacă vorbim de necroză la nivelul țesutului nervos este infarctul cerebral, accidentul cerebral acut ischemic, dar putem să vorbim despre infarct la orice segment afectat. Vorbim de infarct hepatic, renal, vorbim de necroză musculo-cutanată la nivelul membrelor pelvine și așa mai departe”, a spus dr. Băilă.
Potrivit medicului, a doua complicație majoră a plăcii de aterom este ”tromboza acută, care se soldează cu ischemii acute. S-a renunțat la acea teorie degenerativă a peretelui vascular, prin acumularea pasivă a lipidelor”, a afirmat medicul, subliniind că în egală măsură intervine și factorul genetic.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News