Codin Maticiuc, PROVOCARE pentru Nicușor Dan: „Așteptăm cu sufletul la gură să aflăm ilegalitățile petrecute acolo”

Data publicării:
Codin Maticiuc, Nicușor Dan, foto Facebook
Descriere foto: Codin Maticiuc, Nicușor Dan, foto Facebook

Codin Maticiuc i-a transmis public un mesaj primarului Capitalei, în contextul scandalului de la teatrul Metropolis. Nicușor Dan a declarat că teatrul Metropolis nu va fi închis, dar că „închide robinetul risipei” și că „nu renunţă la ideea de a pune în ordine teatrele”

„Domnule primar al capitalei,
  Îndrăznesc să vă scriu și eu câteva rânduri în legătură cu Teatrul Metropolis. Chiar mă întreb dacă ajung la dumneavoastră rândurile celor care se exprimă pe platformele astea, de răspuns am văzut ca alegeți să n-o faceți.
   Domnu' Dan, și ma adresez așa doar din dorința ca această sintagmă sa fie folosită măcar o dată corect din punct de vedere semantic în spațiul public. Știu ca n-ați prins referința că sigur nu va uitați dumneavoastră la emisiuni concurs pe TV. Domnule Nicușor Dan, a durat ceva până să mă informez complet în legătură cu situația de la Metropolis și iată că vreau sa va informez și pe dumneavoastră:

1. teatrul Metropolis a fost primul teatru de proiect. Asta înseamnă că NU are actori angajați, doar colaboratori. Este teatrul ăla în care poate juca oricine, bazat strict pe meritocratie și sunt plătiți DOAR cei care au muncit. De aceea acest teatru în pandemie a avut costurile cele mai mici, pentru ca nu a plătit actorii care nu lucrau. De aceea vara când nu e stagiune din nou Metropolis are costuri foarte mici. Metropolis avea buget pentru proiecte 900.000 de lei pe an, adică pentru colaboratori/actori, recuzite și decor. Bulandra de exemplu, pe lângă bugetul pentru actorii angajați, are 1.7 milioane alocate anual pentru colaboratori deși NU este teatru de proiect.

2. înțelegând cat de cat cele prezentate mai sus ajungem la cea mai importanta problema pe care sper s-o înțelegeți: acum ca ați anulat bugetul teatrului pentru actori dar continuați să plătiți chiria, paza, plasatoarele, electricienii și masinistii creați o mare amărăciune contribuabililor. De ce plătim 90% din costurile unui teatru fantoma? Unui teatru în care NU se joacă? Adică dacă se întâmplau niște chestii groaznice acolo trebuia închis de tot. Sau dacă nu, plătiți și restul de 10% și acolo sa se facă teatru

3. așteptăm cu toții cu sufletul la gură să aflăm ilegalitățile petrecute acolo iar eu va mai las cu câteva informații pe scurt pentru ca și asa am scris mult și risc să-mi plictisesc următorii câștigați cu greu din cartea cu Nuțu: - teatrul Metropolis a fost premiat pentru eficienta, - teatrul Metropolis era totodată și un teatru pentru tineri cu prețul voit stabilit în acordul cu primăria, setat sa fie super accesibil pentru oricine, -informația din presă cu zecile de mii de bilete gratuite este eronată, provine de la un cumul de bilete într-adevăr gratuite în spectacolele neplătite pentru studenții unatc și spectatori online trecuți cu valoare zero pentru firme care au închiriat sala.

Domnu' Dan, în concluzie, avem o clădire acum pe care o închiriem cu 20.000 de euro pe lună, plătim lumina și multi angajați care au grijă de ea. Plătim și noi ceva actori sa facă teatru în ea sau dacă nu merită măcar o închidem de tot? Ca scurgerea asta de bani inutilă e dureroasa tare.
Va mulțumesc,
Un plătitor de taxe.
P. S. Vă invit LA MIJLOC să ne explicați exact cum vedeți dumneavoastră treaba asta și să dezbatem. Nu doar cu teatrul ăsta, în general de capitala. Mie și lui Cosmin Natanticu, nu-l invitam pe Anghel Damian că e prea pasionat pe subiectul asta”, este mesajul lui Codin Maticiun pentru Nicușor Dan, transmis prin intermediul rețelelor de socializare. 

Marius Manole, atac dur la adresa primarului Nicușor Dan, după conflictul cu Teatrului Metropolis: „Nu ți-e rușine?”

Scrisoarea deschisă a echipei Teatrului Tineretului „Metropolis”: Suntem acuzați că risipim banii pe posturi inutile

Maria Obretin, reacție în urma conflictului dintre Teatrul Tineretului „Metropolis” și primarul Capitalei: „Suntem o breaslă tare nesolidară și împărțită”


Primăria Municipiului Bucureşti: Teatrul Metropolis nu se închide; au fost alocate ''sume enorme'' unor producţii

Primăria Capitalei a respins, vineri, informaţiile privind închiderea Teatrului Metropolis, menţionând însă că instituţia de cultură a avut costuri "foarte mari" pentru organizarea unor spectacole, a vândut puţine bilete şi există un număr mare de beneficiari neplătitori.

"Teatrul Metropolis nu se închide. Alocarea bugetară de anul acesta este de 10 milioane de lei (respectiv 2 milioane de euro) care sunt suficienţi pentru plata cheltuielilor de funcţionare, a salariilor şi a datoriilor restante. Datoriile Teatrului Metropolis nu au fost comunicate către Primăria Municipiului Bucureşti. La 31 decembrie 2021, Teatrul Metropolis nu a înregistrat vreo datorie sau, cel puţin, nu a comunicat-o către Primăria Municipiului Bucureşti. În evidenţele contabile ale PMB, teatrul figura la data de 28 februarie 2022 cu un excedent bugetar de 20.000 lei", a transmis municipalitatea, printr-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Primăria Capitalei susţine că a aflat de datoriile Teatrului Metropolis în valoare de 1,1 milioane lei în preziua evaluării directorului instituţiei, George Ivaşcu. Datoriile către artişti sunt în acest moment de 483.292,10 lei, conform unui raport trimis de către managerul instituţiei în data de 5 aprilie, se arată în comunicat, precizându-se că la acestea se adaugă plăţi restante către colaboratorii Ziarului Metropolis de 22.504 lei. Astfel, datoriile către artiştii colaboratori se cifrează la aproximativ 500 de mii de lei.

Potrivit PMB, această datorie "nu ar fi trebuit să existe", dacă teatrul şi-ar fi atins ţintele de venit propuse pentru anul 2021.

"În raportul depus, teatrul şi-a asumat că va obţine, conform proiecţiei bugetare, venituri proprii în valoare de 900.000 lei. În realitate, instituţia a realizat, conform propriilor declaraţii, venituri proprii în 2021 în valoare de 491.164 lei. Aşadar, teatrul a realizat venituri mai mici cu 408.836 lei, sumă care este apropiată de datoria acumulată de teatru pentru plata artiştilor colaboratori. Cu alte cuvinte, teatrul a cheltuit nişte bani pe care nu îi avea, dar pe care a declarat ca îi va face. Când nu i-a făcut, a acuzat Primăria Capitalei că lasă instituţia fără bani şi că nu îşi poate plăti artiştii colaboratori. O astfel de abordare nu este una corectă, având în vedere că situaţia a fost generată de administraţia teatrului şi nu de către PMB", se explică în comunicatul citat.

Conform municipalităţii, argumentul că "Metropolis" nu şi-a îndeplinit ţintele de venit propuse din cauza pandemiei de COVID-19 "nu este unul valid", deoarece alte teatre din Bucureşti "cu un număr mai mic de locuri disponibile, cu spectacole mai puţine în repertoriu, cu o mai mică notorietate" au realizat încasări din bilete de 10 ori mai mari.

"Costurile pentru un spectacol, care reies din rapoartele teatrului, sunt foarte mari. Teatrul a cheltuit pentru a prezenta cele 40 de spectacole care îi aparţin suma de 8.158.165 lei (respectiv bugetul alocat de către PMB pentru 2021), peste care a mai făcut datorii de 1,1 milioane lei. Un calcul matematic arată că 9.260.000 lei împărţiţi la 40 de spectacole este egal cu 231.500 lei cheltuieli per spectacol. Pe de altă parte, teatrul a avut încasări în medie per spectacol de 1.750 lei. Aşadar, în termeni strict bugetari, teatrul a cheltuit în medie 46.000 de euro pe fiecare spectacol şi a încasat înapoi 350 de euro", a indicat PMB.

Potrivit Primăriei, numărul de bilete vândute este "infim" în raport cu beneficiarii neplătitori. Astfel, în 2021, Teatrul Metropolis a vândut pe tot parcursului anului 2.170 de bilete, în condiţiile în care a avut la dispoziţie patru săli de spectacole care, cumulat, au 750 de locuri.

"Totodată, teatrul a raportat, pe lângă cele 2.170 de bilete un număr de 53.934 de beneficiari neplătitori. În legătură cu aceştia, teatrul nu a prezentat niciun fel de date cum au fost măsuraţi şi nu există un mecanism clar de cuantificare a acestor persoane. Un calcul bugetar arată că din cei 9.260.000 lei cheltuiţi şi 2.170 de bilete vândute în 2021, costul per beneficiar plătitor este de 4.267 lei. Sau altfel spus, pentru fiecare spectator care a cumpărat un bilet de 35 de lei, teatrul a cheltuit 4.267 lei", a adăugat Primăria Capitalei.

PMB a informat că îşi propune să elimine treptat invitaţiile la teatrele de stat şi susţine, în continuare, nevoia de a exista un preţ scăzut al biletului, respectiv un preţ redus pentru categoriile de public cu venit mic. În opinia municipalităţii, obiceiul gratuităţii distorsionează piaţa culturală şi generează concurenţă neloială teatrelor independente.

"Veniturile spectacolelor jucate în regim online s-au dus către terţi care au vândut biletele şi nu în bugetul teatrului. Nota trimisă de managerul Teatrului Metropolis în data de 5 aprilie arată că au fost jucate cu mare succes trei spectacole online, s-au vândut 406 bilete, iar suma încasată a fost de 12.992 lei. Totodată, informaţiile comunicate public de actorii colaboratori, arată că la un singur spectacol au fost vândute 3.700 de bilete, care la valoarea de 35 de lei per bilet înseamnă 129.500 de lei. Practic, dintr-un singur spectacol, un privat care a vândut biletele teatrului a încasat de 10 ori mai mult decât a reuşit instituţia pentru trei spectacole jucate", se mai explică în comunicat.

Conform municipalităţii, au fost alocate "sume enorme" unor producţii, în condiţiile în care teatrul nu-şi îndeplinea ţintele de venit propuse. Astfel, Teatrul Metropolis a cheltuit anul trecut pe producţia unui spectacol în care au jucat trei actori consacraţi şi o tânără actriţă suma de 265.117 lei. Onorariile plătite acestor actori pentru repetiţii au fost de 64.490 lei, onorariul pentru cele nouă spectacole jucate a fost de 58.047 lei şi onorariul pentru premieră de 6.443 lei.

"Practic, într-un an pandemic, teatrul a decis să cheltuie o sumă enormă, care nu putea fi acoperită din încasările propuse. Poziţia PMB este de a sprijini, în continuare, cultura, dar cere instituţiilor de cultură o mai bună gestionare a banilor publici", se mai arată în comunicat.


Nicuşor Dan: Teatrul Metropolis nu se închide, doar robinetul risipei; nu renunţ la ideea de a pune în ordine teatrele

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că Teatrul Metropolis nu se închide, ci doar "robinetul risipei" şi nu va renunţa la ideea de a "pune în ordine" teatrele, "chiar dacă asta nemulţumeşte".

"Dezmint categoric o ştire falsă care circulă de ieri pe Internet: Teatrul Metropolis nu se închide! Ce se închide, însă, e robinetul risipei. Sunt în această perioadă controale şi evaluări la teatrele bucureştene din subordinea PMB, inclusiv evaluări ale conducerilor. O chestiune adiacentă: e regretabil că trei dintre directorii de teatru care de-a lungul vremii au incriminat lipsa de transparenţă în evaluarea managementului nu şi-au dat acordul ca evaluările să fie publice, în format online", a scris Nicuşor Dan, în urmă cu o săptămână, pe Facebook.

El a precizat că va da mai multe detalii despre acest subiect la încheierea evaluărilor.

"Am fost şi rămân susţinător al culturii, dar, în acelaşi timp, nu voi renunţa la ideea de a pune în ordine teatrele, chiar dacă asta nemulţumeşte. Aş fi preferat să nu vorbesc încă despre acest subiect, fiindcă evaluările la teatre sunt în desfăşurare, dar ştirile false trebuie combătute. Voi da mai multe detalii după încheierea evaluărilor", a adăugat edilul Capitalei.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel