Cineastul Jean-Luc Godard a recurs la sinucidere asistată

Data publicării:
Jean-Luc Godard, captură video YouTube
Descriere foto: Jean-Luc Godard, captură video YouTube

Regizorul franco-elveţian Jean-Luc Godard, părintele Noului Val din cinematografia franceză, care a murit marţi la vârsta de 91 de ani, a recurs la sinucidere asistată, a confirmat pentru AFP consilierul familiei acestuia.

''Domnul Godard a recurs la asistenţa legală în Elveţia pentru moarte voluntară ca urmare a unor 'multiple patologii invalidante', potrivit termenilor raportului medical'', a explicat Patrick Jeannere, confirmând o informaţie publicată de ziarul Libération.

Există mai multe forme de asistenţă pentru deces în Elveţia, printre care eutanasia pasivă şi asistenţa pentru sinucidere.

Cea mai comună este asistenţa pentru sinucidere, o practică ce nu este reglementată într-o manieră specifică, dar este autorizată în anumite condiţii.

În principiu, persoana care, ''împinsă de un motiv egoist'', oferă asistenţă pentru sinucidere unei alte persoane - procurându-i spre exemplu o substanţă mortală - este pasibilă de o pedeapsă privativă de libertate de cinci ani sau mai mult şi de o sancţiune pecuniară.

Cu toate acestea, organizaţii cum ar fi Exit furnizează asistenţă pentru sinucidere în cadrul legii atâta vreme ''cât niciun motiv egoist'' nu le poate fi reproşat.

Practica asistenţei pentru sinucidere este guvernată de coduri de deontologie medicală şi este susţinută de organizaţii, în principal Exit, care a acordat asistenţă pentru sinucidere unui număr de 1.400 de persoane în 2021.

Sinuciderile asistate s-au înmulţit anual în ultimii ani în Elveţia, de la 187 de cazuri în 2003, la 965 în 2015, potrivit Oficiului federal pentru statistică. După o mică diminuare în 2016, numărul lor a început din nou să crească, notează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel