Cinci semne de alarmă că nu bei suficientă apă. Ce afecțiuni grave puteți avea din cauza dezhidratării

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay

Organismul are nevoie de o anumită cantitate de apă pe zi pentru a funcționa la capacitate normală. În timp ce hidratarea este extrem de importantă și toți știm asta, sunt momente în care uităm de acest obicei vital și intervine dezhidratarea, care duce la boli grave.

Apa este importantă pentru fiecare dintre sistemele corpului dumneavoastră. "Apa ajută alimentele să se deplaseze prin tractul gastro-intestinal, ajută la absorbția și transportul nutrienților în celule, este vitală pentru performanța fizică și mentală și ajută la reglarea temperaturii corpului, printre alte roluri", spune dieteticianul Libby Mills, RDN, LDN, purtător de cuvânt al Academy of Nutrition and Dietetics, pentru LIVESTRONG.com.

Așadar, cum vă puteți da seama dacă sunteți deshidratat? Iată câteva simptome ale faptului că nu bei suficientă apă. Dacă observați vreunul, umpleți paharul de apă și beți.

1. Ți-e sete

Deși poate părea evident, "setea este primul indiciu natural al organismului că trebuie să bei apă și este un semn - cel puțin într-o anumită măsură - că există o anumită deshidratare", spune Mills.

Ceea ce se întâmplă, explică ea, este un proces fiziologic destul de mișto: Pe măsură ce se instalează deshidratarea, electroliții (minerale precum sodiul și potasiul) din sângele tău devin mai concentrați, ceea ce oferă un indiciu de sete creierului tău. Producția de salivă scade, de asemenea, și acea senzație de gură uscată se strecoară înăuntru.

2. Nu mai urinați la fel de mult

Pe măsură ce electroliții se concentrează în fluxul sanguin, creierul tău dă indicații glandei pituitare să elibereze hormonul antidiuretic, care instruiește rinichii să secrete mai puțină apă și să nu producă atât de multă urină, spune Mills.

Așadar, cât de des ar trebui să urinezi? Acest lucru variază puțin în funcție de persoană și de zi, dar dacă ești hidratat corespunzător, ar trebui să urinezi la fiecare trei ore, potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale (NIDDK).

3.  Aveți dureri de cap

Deshidratarea poate declanșa dureri de cap și migrene, potrivit National Headache Foundation. Dacă le aveți în mod regulat și știți că nu beți suficientă apă pentru început, unul dintre remediile naturale testate și verificate pentru durerile de cap este să vă măriți cantitatea zilnică de apă. Este posibil ca hidratarea să nu elimine complet durerile de cap, dar s-a constatat că ajută la reducerea efectelor negative pe care migrenele le au asupra calității vieții oamenilor, conform unui studiu din august 2012 din Family Practice.

4. Pielea ta este uscată

Pielea ta este alcătuită din 64% apă, notează USGS.

"Apa este un hidratant natural pentru piele. Și în timp ce pielea sănătoasă și hidratată arată frumos, aceasta acționează, de asemenea, ca o barieră pentru a proteja organismul", spune Mills.

Este posibil să observați uscăciune și creozitate în piele dacă sunteți deshidratată. Creșterea aportului de apă - dacă nu beți suficient acum - poate ajuta la îmbunătățirea sănătății și hidratării pielii, potrivit unui mic studiu din 2015 în Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology.

5. Oboseală constantă 

Somnul este alt factor important pentru funcționarea optimă a organismului. Este recomandat un somn de minim 8 ore pe noapte, iar dacă nu ai grijă la acest aspect, te vei simți obosit și vei avea și o serie de alte simptome și consecințe. Însă daca totuși te odihnești suficient și tot te simți obosit, este posibil să fii deshidratat. Acest lucru se poate rezolva simplu, consumând multe lichide, potrivit livestrong.com



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel