Cinci moduri prin care poți preveni diabetul. Dr. Marius Sava: „Poți să scapi de el pe o perioadă lungă de timp”

Data publicării:
Marius Sava
Descriere foto: Marius Sava

Dr. Marius Sava a dezvăluit obiceiurile care te vor ajuta să ții cât mai în frâu diabetul.

Extrem de multe persoane încep să primească din ce în ce mai des diagnosticul de „diabet”. Astfel, pentru a-l preveni și pentru a ne asigura că nu ne vom alege prea curând cu această boală, Dr. Marius Sava spune că este esențial să ținem cont de cinci aspecte foarte importante și definitorii, când vine vorba de prevenție, pe care vi le-am expus și noi în rândurile de mai jos.

„Diabetul este o boală cronică, dar să știți că noile cercetări că poți să-l bagi în remisie, practic, poți să scapi de diabet pe o perioadă lungă de timp. 

Primul lucru pe care trebuie să eviți să-l faci este să mănânci foarte mult dulce. Zahărul nu produce diabet, dar te predispune la rezistență la insulină și poți să faci diabet. Apoi, trebuie să eviți pe cât posibil alimentele foarte grase, ca să nu ai steatoză hepatică și ca să nu ți se îngrașe ficatul și pancreasul.

Apoi, trebuie să dormi. În timpul somnului, îți rămâne metabolismul bazal, practic îți scade glucoza, trebuie să eviți pe cât posibil să fumezi, pentru că fumatul înseamnă stres oxidativ și, nu în ultimul rând, trebuie să eviți consumul de alcool și mai ales alcoolul care este foarte concentrat.”, a dezvăluit Dr. Marius Sava pe rețelele de socializare. 

Citește și: Pericolul care se ascunde în chipsurile la cuptor. Mihaela Bilic, avertisment: „Le-am aruncat. Data viitoare îmi iau clasice”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by La Maruta (@lamaruta_protv)

Câte ore trebuie să dormi pentru a preveni diabetul

Așadar, se pare că odihna nu este importantă doar pentru eficiența pe care o vom avea a doua zi la locul de muncă și în viața de zi cu zi, ci este importantă și pentru prevenirea diabetului. În acest sens, specialistul spune că e esențial să dormim cel puțin 6 ore pe noapte, întrucât, în caz contrar, ne putem aștepta ca organismul nostru să devină mult mai sensibil și predispus în fața acestui diagnostic.

„Dacă nu dormi câte 6-7 ore în fiecare noapte este factor de risc, dacă nu învățăm să ne controlăm stresul, la fel. Își explic și de ce. În timpul somnului scade glucoza, iar când scade ea, scade și insulina. Și când scade insulina, corpul devine mai receptiv la insulină. Ne recâștigăm această sensibilitate la insulină și ne depărtăm de diabet, pentru că dormim bine. Nu trebuie să mâncăm înainte de somn cu patru ore. Dacă mâncași înainte de somn, visați urât, vă treziți în timpul somnului balonat, trebuie să mergeți la baie mai des.”, a declarat Dr. Marius Sava, în cadrul podcastului realizat de Cătălin Măruță.

VEZI și: Fructele cu cel mai scăzut conținut de zahăr. Au și beneficii importante pentru sănătate

Diabetul este asimptomatic

Partea cea mai dificilă dintre toate este că nu există simptome clare care să ateste această boală, explică medicul. Astfel, cel mai bun mod prin care poate fi detectată este la analizele de rutină, pe care, din nefericire, foarte puține persoane și le fac.

„Este complet asimptomatic, iar aici intervine prevenția. Noi odată pe an putem face niște analize gratis, dar oamenii nu merg, ori de frică, ori că nu suntem educați așa, românii sunt dezinteresați. Vezi măcar dacă ești predispus la anumite boli. Media la diabet e de trei ani, e diagnosticat de regulă după 3 ani. Sunt oameni la care câteodată complicațiile diabetului sunt primele simptome, iar acestea sunt devastatoare. Zahărul afectează fiecare vas, fiecare celulă. Ochiul e așa afectat, încât poți să orbești de la diabet, e cea mai comună cauză de orbire care poate fi prevenită. Apoi, îți mai poate afecta rinichiul, nervii, să nu-ți mai simți picioarele.”, a mai spus specialistul.

Citește și: Mario Popescu, alimentele pe care trebuie să le consumi neapărat pe caniculă. Hidratează cel mai bine și au un procent uriaș de apă



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel