Cenuşa actriţei Nichelle Nichols, cunoscută din serialul "Star Trek", va fi plasată pe o orbită în jurul Soarelui

Data publicării:
Nichelle Nichols, captură video YouTube
Descriere foto: Nichelle Nichols, captură video YouTube

Regretata actriţă afro-americană Nichelle Nichols, cunoscută pe plan internaţional după ce a interpretat personajul Uhura în serialul "Star Trek", va deveni cel mai recent membru din echipa acestei producţii de televiziune din anii 1960 care va avea parte de o comemorare specială atunci când o parte din cenuşa ei va fi trimisă în spaţiu şi plasată pe o orbită în jurul Soarelui.

Nichelle Nichols, care a murit pe 30 iulie la vârsta de 89 de ani, a contribuit la eliminarea stereotipurilor rasiale şi a redefinit rolurile atribuite la Hollywood actorilor afro-americani în perioada de apogeu a mişcării pentru drepturi civile din Statele Unite, după ce a devenit una dintre primele femei de culoare care au interpretat un personaj puternic şi pozitiv într-un serial TV.

Ea va deveni acum un pasager postum la bordul unei rachete reale, care va transporta o colecţie de urne funerare conţinând cenuşa şi mostre de ADN ale mai multor zeci de entuziaşti ai explorării spaţiale în cadrul unei călătorii finale şi eterne în jurul Soarelui, potrivit organizatorilor acestei iniţiative comemorative.

Data de lansare nu a fost deocamdată stabilită.

Printre alţi membri din distribuţia şi din echipa de producători ai serialului "Star Trek" ale căror rămăşiţe incinerate au fost deja lansate în spaţiu se numără James Doohan, care l-a interpretat pe inginerul-şef Scotty din această producţie TV, precum şi celebrul creator al show-ului, Gene Roddenberry.

În aceeaşi rachetă vor fi depuse şi urnele cu cenuşa soţiei lui Gene Roddenberry, Majel Barrett-Roddenberry, care a interpretat-o pe infirmiera Christine Chapel în acelaşi serial, şi urna cu cenuşa renumitului artist specializat în efecte vizuale Douglas Trumbull, care a colaborat la filme precum "2001: A Space Odyssey" şi "Star Trek: The Motion Picture".

Lansarea este organizată de Celestic Inc, o companie cu sediul în statul american Texas, care a creat o nişă unică în sectorul înfloritor al zborurilor spaţiale comerciale, oferind posibilitatea unei "nemuriri cosmice" pentru clienţi bogaţi care îşi permit o ieşire dramatică din această lume prin intermediul unor contracte semnate cu companii private specializate în producţia de rachete.

Compania Celestis nu a făcut publice sumele de bani cerute pentru viitoarea lansare în spaţiu, însă a listat pe site-ul său oficial tarifele pentru zborurile sale comemorative precedente.

Următorul zbor va fi realizat cu o rachetă Vulcan Centaur, aflată încă în etapa de dezvoltare şi concepută de United Launch Alliance (ULA), un joint-venture creat de Boeing şi Lockheed Martin.

Compania texană plănuieşte să plaseze peste 200 de urne funerare conţinând cenuşă şi mostre ADN la bordul viitoarei rachete, al cărei zbor se va numi "Enterprise Flight". Treapta superioară a rachetei se va desprinde de lansator şi va zbura în spaţiul îndepărtat, dincolo de forţa gravitaţională a Terrei şi a Lunii, urmând să se plaseze în cele din urmă pe o orbită permanentă în jurul Soarelui, a declarat Charles Chafer, cofondatorul şi CEO-ul companiei Celestis.

În anii 1970, Nichelle Nichols a fost angajată de NASA pentru a o ajuta să recruteze mai multe femei şi persoane din comunităţi marginalizate care să lucreze pentru agenţia spaţială americană, iar cunoscuta actriţă a avut o importanţă hotărâtoare în atragerea unor astfel de talente, precum Sally Ride - prima astronaută americană -, Mae Jemison - prima astronaută de culoare - şi Charles Bolden - primul director de culoare al NASA, notează Agerpres. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel