Celebrul designer Paco Rabanne a murit. Creatorul de modă avea vârsta de 88 de ani

Data actualizării: | Data publicării:
Paco Rabanne, captură video Youtube
Descriere foto: Paco Rabanne, captură video Youtube

Designerul spaniol Paco Rabanne a murit. 

Creatorul de modă franco-spaniol Paco Rabanne, cunoscut pentru creaţiile sale vestimentare în nuanţe metalice şi pentru colecţii inspirate din epoca spaţială a anilor 1960, a murit la vârsta de 88 de ani în Portsall, un oraş din regiunea franceză Bretania, informează Reuters.

Decesul celebrului creator de modă, al cărui nume real era Francisco Rabaneda y Cuervo, a fost confirmat de un purtător de cuvânt al grupului spaniol Puig, care controlează casa de modă Paco Rabanne după retragerea din activitate a fondatorului acesteia în urmă cu două decenii, notează Agerpres.

Cum și-a început cariera

Născut în 1934, cu puțin timp înainte de războiul civil spaniol, tatăl lui Rabanne, un colonel republican, a fost împușcat și ucis de trupele franciste. Mama lui a lucrat ca și croitoreasă șefă la prima casă de modă a lui Cristóbal Balenciaga din Țara Bascilor din Spania, înainte de a se muta cu familia la Paris, notează DailyMail.

În capitala Franței, tânărul Rabanne a început să facă schițe pentru Dior și Givenchy în timpul liber pe care îl avea atunci când studia arhitectura.

Dar pasiunea lui pentru design nu a dispărut cu timpul, astfel încât a început să producă bijuterii pentru mărci de lux, înainte de a-și înființa propria casă de modă în 1966.

A fost considerat unul dintre cei mai îndrăzneți stiliști ai lumii modei atunci când piesele sale de debut și-au prezentat design-urile inovatoare, folosind materiale neconvenționale precum metalele, hârtia și plasticul.

De asemenea, le-a îmbrăcat pe Audrey Hepburn, Mia Farrow și Françoise Hardy în timpul apogeului faimei sale.

Pe lângă îmbrăcăminte, Rabanne a fost și un nume important în lumea parfumurilor și a făcut o gamă de parfumuri populare pentru bărbați și femei.

José Manuel Albesa, președintele diviziei de modă și frumusețe din Puig, a declarat: „Paco Rabanne a făcut transgresiunea magnetică. Cine altcineva ar putea determina femeile care adoră moda pariziană să ceară rochii din plastic și metal?

„Cine, în afară de Paco Rabanne, și-ar putea imagina un parfum numit Calandre și să-l transforme într-o icoană a feminității moderne?

„Spiritul acela radical și rebel îl deosebește: există un singur Rabanne. Odată cu trecerea în neființă, ne reamintește încă o dată influența sa enormă asupra modei contemporane, un spirit care trăiește în casa care îi poartă numele.'

Marc Puig, președinte și director executiv al Puig, a adăugat: „O personalitate majoră în modă, a avut mereu o viziune îndrăzneață, revoluționară și provocatoare, transmisă printr-o estetică unică.

„El va rămâne o sursă importantă de inspirație pentru echipele de modă și parfumuri, care lucrează continuu împreună pentru a exprima codurile moderne ale domnului Paco Rabanne.”, sunt doar câteva dintre mesajele transmise de cei care l-au cunoscut, după moartea acestuia. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel