Celebrități care au fost diagnosticate cu scleroză multiplă. Cum le-a afectat această boală viața

Data actualizării: | Data publicării:
Christina Applegate, captura foto Youtube, sursa Netflix
Descriere foto: Christina Applegate, captura foto Youtube, sursa Netflix

Scleroza multiplă este o boală mediată imunitar, în care sistemul imunitar atacă sistemul nervos central, o persoană cu această afecțiune poate avea o serie de probleme medicale, potrivit National Multiple Sclerosis Society

Este important să vă amintiți că scleroza multiplă este diferită pentru fiecare persoană, ceea ce înseamnă că nu există o listă unică de simptome pe care fiecare persoană le va experimenta. Să aruncăm acum o privire asupra unor celebrități care au fost diagnosticate cu această boală.


Christina Applegate


În august, Applegate a scris pe Twitter: "Bună prieteni. În urmă cu câteva luni am fost diagnosticată cu SM. A fost o călătorie ciudată. Dar am fost atât de susținută de oamenii pe care îi cunosc și care au această afecțiune". Applegate a continuat să recunoască faptul că drumul ei a fost dificil până acum. "Dar, după cum știm cu toții, drumul continuă. Cu excepția cazului în care un nenorocit îl blochează", a continuat ea. 


Selma Blair


Deși Selma Blair s-a dedicat meseriei de actriță, asta nu înseamnă că nu are și alte pasiuni în viața ei. Unul dintre obiectivele ei personale a fost să învețe să călărească un cal, deoarece "întotdeauna și-a dorit să fie o călăreață grozavă" (via People). Dar imediat ce și-a cumpărat calul, Mr. Nibbles, și-a dat seama că ceva nu era în regulă cu corpul ei.


"Nu-mi simțeam fundul sau piciorul stâng pe calul meu", își amintește ea, potrivit People. La început, Blair a presupus că simțea doar durerile normale ale îmbătrânirii. Dar nu a trecut mult timp până când a fost diagnosticată cu scleroză multiplă și, după cum a explicat ea, "a devenit prea mare". În anii care au urmat, simptomele lui Blair s-au înrăutățit până în punctul în care nu-și mai putea folosi piciorul stâng la fel de bine ca înainte și avea probleme de comunicare verbală 


Teri Garr


Imaginează-ți că de ziua ta de naștere, dintr-o dată, apar simptome misterioase. Și mai îngrijorător este faptul că acestea continuă să iasă la suprafață la câteva luni. Căutând răspunsuri, mergeți la mai mulți medici, dar indiferent ce vă spun, simptomele continuă să revină și să vă perturbe viața. Cu asta a trăit actrița Teri Garr timp de aproape două decenii înainte de a fi în sfârșit diagnosticată cu scleroză multiplă, potrivit Everyday Health.


Rachel Miner


Spuneți de Rachel Miner oricărui fan al serialului "Supernatural" și va vorbi despre rolul ei în rolul demonului Meg. Cu toate acestea, cariera de actriță a lui Miner se întinde încă din copilărie, începând cu rolul ei din filmul "Alice" și continuând cu interpretarea unei mari varietăți de personaje, inclusiv "Michelle Bauer" în "Guiding Light". Poate că nu știați că personajul Meg din "Supernatural" al lui Miner, Meg, a trebuit să fie scos din serial din cauza stării de sănătate a actriței.


"Constrângerile fizice au ajuns în punctul în care mă temeam că nu aș putea să-i fac dreptate lui Meg sau scenariului", a declarat Miner în timpul Convenției de benzi desenate din Dallas în 2013, potrivit Healthline. Într-un tweet, Miner a scris nu doar despre cum o afecta scleroza multiplă, ci și despre modul în care reacționau cei din jurul ei. "Pe măsură ce SM a progresat, am avut multe momente în care am căzut, a trebuit să stau în mijlocul unui trotuar aglomerat din New York, am fost împinsă în timp ce mă clătinam etc. Se părea că oamenii erau prea speriați și rușinați pentru a-mi oferi ajutor (sau poate credeau că sunt beată)."


Jack Osbourne


Pentru Jack Osbourne, 2012 a fost un an de schimbări semnificative: A devenit tată și a suferit o pierdere parțială a vederii (Everyday Health). "Medicul oftalmolog m-a trimis la Urgențe, iar cei de la Urgențe mi-au spus: "Avem nevoie de un RMN", apoi de puncții lombare, de analize de sânge și de discuții cu neurologi", și-a amintit Osbourne. Nu a durat mult până când tânărul de 26 de ani de atunci a fost diagnosticat cu scleroză multiplă.


David Osmond


Chiar dacă cântărețul și interpretul David Osmond știa că tatăl său, Alan Osmond, are scleroză multiplă, nu și-a dat seama că și el are această boală nici măcar atunci când a început să aibă simptome, notează Everyday Health. Acest lucru este de înțeles. În timp ce Alan a avut scleroză multiplă progresivă primară (PPMS), David a dezvoltat scleroză multiplă recurentă-remisivă (RRMS), iar impactul acestor două versiuni ale aceleiași afecțiuni poate fi drastic diferit.


Jamie-Lynn Sigler


Cunoscută pentru rolul Meadow din serialul "The Sopranos", Jamie-Lynn Sigler era pe cale să înceapă cel de-al patrulea sezon din serialul HBO când a aflat că suferă de scleroză multiplă (ABC). De atunci, Sigler s-a destăinuit în legătură cu afecțiunea sa și cu simptomele pe care le-a experimentat.


Clay Walker


Când interpretul de muzică country Clay Walker a început să aibă simptomele sclerozei multiple, le-a confundat cu un nerv ciupit (Los Angeles Times). El a spus că juca un meci amical de baschet când a început să aibă dificultăți de echilibru. În curând, nu a mai putut ține un vârf de chitară, vedea dublu și avea spasme la nivelul feței. Dar, oricât de înfricoșătoare a fost acea zi, diagnosticul l-a distrus.


Montel Williams


Prezentatorul de talk-show Montel Williams avea să aștepte aproape două decenii înainte de a fi în sfârșit diagnosticat cu scleroză multiplă (MedicineNet). Chiar înainte de a absolvi Academia Navală, el a început brusc să aibă probleme cu vederea, până la punctul în care a orbit aproape complet la ochiul stâng. Cu toate acestea, acest lucru s-a întâmplat în 1980 și, după cum ilustrează povestea lui Williams, de atunci s-au făcut salturi în înțelegerea noastră despre scleroză multiplă.


Jonathan Katz


Pentru comediantul Jonathan Katz, râsul este mai mult decât cel mai bun medicament - este o parte crucială a modului în care își gestionează scleroza multiplă (Boston.com). Cunoscut pentru vocea sa ca personajul animat din titlul "Dr. Katz: Terapeut profesionist", Katz a fost diagnosticat pentru prima dată cu scleroză multiplă în 1997, dar a făcut publică afecțiunea sa în 2005.


Annette Funicello


Dacă sunteți un fan Disney, probabil că ați auzit cel puțin de regretata Annette Funicello. Se poate spune că ea este una dintre cele mai faimoase Mouseketeers din originalul "The Mickey Mouse Club", (Biography). Iar cei care nu sunt fani Disney și-ar putea aminti de ea din filmele cu Frankie Avalon. Dar când s-a reunit cu Avalon și alții în 1987 pentru un nou film comic, a început să experimenteze simptomele sclerozei multiple ( The Saturday Evening Post).


Walter Williams


Fanii de R&B îi vor recunoaște pe O'Jays pentru melodii precum "Use ta Be My Girl" și "Love Train" (Everyday Health). Dar chiar și cei mai mari fani ai grupului s-ar putea să nu știe că fondatorul O'Jays, Walter Williams, trăiește cu scleroză multiplă încă din anii 1980.


Richard Pryor


Deși Richard Pryor nu mai este printre noi, el și-a lăsat amprenta nu doar în calitate de comediant, ci și de actor și scenarist de televiziune. Pryor a fost diagnosticat cu scleroză multiplă în 1986, potrivit Biography.


David Lander


În 1999, a fost publicată cartea lui David L. Lander, "Fall Down Laughing: How Squiggy Caught Multiple Sclerosis and Didn't Tell Nobody", ( Brain&Life). Acesta a fost modul în care Lander a dat vestea fanilor săi că suferă de scleroză multiplă. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel