Cele mai bune rețete cu dovleac. Chef Joseph Hadad te învață să faci friptură, chipsuri sau dulceață cu „vedeta” sezonului

Data publicării:

Chef Joseph Hadad îți sugerează câteva idei extrem de bune prin care poți utiliza cât mai bine dovleacul în bucătărie.

Toamna aduce cu sine extrem de multe fructe și legume de sezon, care nu doar că sunt foarte delicioase și conțin un pachet de valori nutriționale complete, dar ne ajută să obținem și diverse rețete, de la cele sărate, până la cele mai dulci. Dovleacul face parte, fără doar și poate, din „vedetele” sezonului rece, pe care chef Joseph Hadad spune că-l putem integra în extrem de multe preparate culinare. Prima variantă pe care bucătarul o propune este „friptura de dovleac”, o opțiune excelentă pentru cei care țin post sau sunt vegani.

„De la friptură, la supă sau chips, trecând și prin plăcintă, evident, este sezonul în care dovleacul este vedeta și este atât de versatil, încât este păcat să nu profităm de el la maximum.

Ce-ar fi să începem cu friptura de dovleac? Cum în ultima vreme au prins teren „fripturile” vegane din tot felul de legume mari (țelină, conopidă, etc), la fel puteți pregăti și o friptură de dovleac. Ungeți feliile de dovleac cu o marinadă cu ulei de măsline, coajă de lămâie rasă, ierburi aromatice și sare și puneți-le pe grătar.”, a scris chef Joseph Hadad pe blogul său personal.

VEZI și: Carmen Brumă, rețetă de pastă de mazăre: „Sursă foarte bună de proteine, fibre, magneziu”. Ai nevoie de doar patru ingrediente

Dovleacul poate fi gătit și întreg

Pentru cine nu dispune însă de prea mult timp în bucătărie, dovleacul merge băgat întreg la cuptor, spune Joseph Hadad. Chiar dacă nu se va rumeni ca și în cazul primei variante, poți obține extrem de multe preparate cu ajutorul acestui mod, mai dezvăluie el.

„Sau puteți coace dovleacul întreg. Săriți peste etapele de tăiere și curățare și puneți dovleacul la cuptor întreg pentru o oră, o oră jumătate, în funcție de mărimea lui, la 150oC, până ce coaja devine maronie. Atunci puteți cu ușurință să jupuiți coaja și să scoateți cu o lingură semințele, folosind pulpa cum aveți chef.

Folosiți pulpa aceea spongioasă din jurul semințelor, pe care de obicei o aruncați, pentru a o adăuga la o supă de bază de legume. Păstrați-o în congelator alături de alte resturi de legume (coji de morcov, codițe de ceapă, cozi de pătrunjel, etc) și când aveți suficiente, le puneți pe toate la fiert pentru a face supa pe care o puteți folosi ulterior.”, a continuat celebrul chef bucătar.

VEZI și: Gabriela Cristea, rețetă simplă de zacuscă. Vedeta a învățat toate trucurile inedite de la soacra sa

Cojile dovleacului, chipsuri delicioase

Nici coaja dovleacului nu trebuie aruncată, spune Joseph Hadad. Aceasta poate fi reutilizată pentru a obține atât niște chipsuri delicioase și sănătoase, cât și o dulceață de sezon. Indiferent de varianta pentru care optezi și de preparatul pe care îți dorești să-l savurezi, dulce sau sărat, Joseph Hadad spune că procedeele sunt extrem de ușoare, în ambele cazuri. 

„Știți cum au devenit la modă cojile de cartofi crocante? La fel se întâmplă și cu cojile de dovleac, care se transformă în niște chipsuri foarte bune. Spălați bine dovleacul înainte de a-i curăța coaja. După ce ați îndepărtat-o, ungeți-o cu ulei de măsline și condimentați-o după gust (sare, piper, mirodenii, ierburi aromatice, etc) și întindeți chipsurile pe o tavă cu foaie de copt. Aveți grijă să nu le supra-aglomerați, ca să devină crocante. Dați la cuptor până se coc.

Și dacă tot suntem la capitolul coajă, ce-ar fi să faceți niște dulceață din ea? Tăiați-o în fâșii subțiri și pregătiți-o ca pe oricare altă dulceață. Puteți adăuga și mere sau citrice, ori batoane de scorțișoară, pentru a echilibra gustul.”, mai spune acesta.

Citește și: Gabriela Cristea, rețetă simplă de clătite cu ciocolată: „Avem nevoie de foarte puține ingrediente”. Modul de preparare la care apelează vedeta

Cum obții cele mai bune semințe de dovleac

Mai mult, un mod destul de des întâlnit prin care românii prepară semințele de dovleac este simplu, cu sare și băgate la cuptor. Pentru un plus de savoare, Joseph Hadad propune să maia adaugi câteva ingrediente, care vor schimba complet gustul preparatului.

„O altă abordare creativă a dovleacului o reprezintă gnocchi de dovleac. În locul clasicului piure de cartofi, folosiți piure de dovleac, pentru un gust mai intens și o culoare spectaculoasă.

Iar în cazul semințelor, nu vă rezumați doar la sare pentru a le coace. După ce le-ați spălat de pulpă și uscat, presărați-le cu ulei de măsline, sare, pudră de usturoi, poate ceva boia sau chiar în varianta dulce, cu scorțișoară, și dați-le la cuptor vreo 15 minute, până se crocănțesc.”, continuă el.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel