Cele mai bune moduri de a-ți face pantofii mai confortabili dacă ai bășici. Ce spun medicii podiatrici

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Oswald Elsaboath
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Oswald Elsaboath

Inconfortabile și inestetice, bășicile apar atunci când se acumulează lichid sub suprafața pielii, de obicei ca urmare a unei frecări, arsuri sau traume. Din nefericire, nu durează mult până când aceste răni se dezvoltă pe picioarele dumneavoastră: Purtați doar o singură dată o pereche de pantofi nepotriviți și, ca urmare, puteți suferi un mers dureros și șchiopătat. Dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să suferiți, deoarece experții spun că există mai multe modalități de a găsi alinare. Citiți mai departe pentru a afla care sunt cele șapte sfaturi pe care medicii ortopedici le recomandă pentru a vă face pantofii mai confortabili dacă aveți bășici.

1. Înmoaie-ți și tratează-ți picioarele

Unul dintre cele mai bune tratamente la domiciliu pentru o bășică este să vă înmuiați picioarele rănite într-o baie de apă sărată, spune Margaret Trevillion, MSc, un podiatru din Marea Britanie care lucrează la Walk This Way Podiatry. Ea recomandă aplicarea unui antiseptic și a unui pansament steril pentru a face lucrurile mai ușor de suportat atunci când vă încălțați.

"În cazul în care apare o bășică, nu o spargeți, deoarece o deschideți la infecție", sfătuiește ea. "Nu o scobiți sau trageți de piele, lăsați-o să se vindece în mod natural și să cadă".

Podiatrul notează că semnele de infecție includ căldura, umflarea, durerea excesivă și mirosul.  Dacă observați oricare dintre aceste simptome, ar trebui să vă planificați să consultați un medic pentru un tratament podiatric profesionist și antibiotice.

2. Alegeți încălțămintea potrivită

Dacă aveți bășici la picioare, alegerea încălțămintei potrivite poate face o mare diferență în ceea ce privește confortul dumneavoastră, spune L.S. Wang, MBBS, chirurg ortoped și director medical al Clinicii Ortopedice Arete. Cheia este să găsiți o pereche care este suficient de încăpătoare pentru a nu irita rana, dar suficient de mulată pentru a evita frecarea și provocarea uneia noi. "Pantofii prea strâmți pot provoca frecare, ceea ce duce la apariția bășicilor. Pantofii largi pot provoca, de asemenea, probleme similare. Alegerea pantofilor potriviți vă poate ajuta să vă protejați bășicile și picioarele, împiedicând agravarea afecțiunilor actuale", explică el.

Mauricio Garcia, MD, chirurg ortoped, este de acord că ar trebui să vă schimbați încălțămintea la primele semne de disconfort.

"Nu încercați să forțați durerea, deoarece bășica ar putea să se spargă și, în cele din urmă, să se infecteze", spune Garcia pentru Best Life. "Schimbarea încălțămintei ar fi cea mai bună soluție, dar dacă nu este o opțiune, încercați să mutați piesa care creează frecarea."

3. Folosiți tălpi speciale

În timp ce vă vindecați de o bășică, este important să evitați să provocați daune suplimentare. Aici intervin tălpile speciale, spune Wang.

"Utilizarea unor tălpi special concepute poate oferi picioarelor dumneavoastră un plus de confort și protecție. Acest lucru se datorează faptului că tălpile nu numai că pot oferi o amortizare suplimentară, dar pot ajuta, de asemenea, la distribuirea mai uniformă a presiunii pe picior. Dispersarea și separarea presiunii poate reduce șansele de formare a bășicilor din cauza zonelor de presiune ridicată", explică el.

4. Încercați șosete anti-blistere

Folosirea ciorapilor anti-blistere poate ajuta, de asemenea, la temperarea durerii pe care o resimțiți după o bășică și la evitarea deteriorării ulterioare a piciorului. "Confecționate din materiale specifice, acestea sunt concepute pentru a reduce umiditatea și a diminua frecarea. În comparație cu șosetele din bumbac, acestea pot ajuta la reducerea apariției bășicilor", spune Wang.

Trevillion recomandă să căutați șosete realizate din materiale absorbante și respirabile în mod natural. "Optați pentru șosete care absorb umezeala, realizate din materiale precum lâna, cânepa sau bambusul", sfătuiește ea. "Aceste șosete ajută la menținerea picioarelor uscate, menținând picioarele răcoroase, îndepărtând umezeala, reducând riscul apariției bășicilor. De asemenea, în zilele noastre, șosetele vin cu amortizare suplimentară la nivelul călcâielor, arcadelor și degetelor de la picioare."

5. Aplicați produse de protecție

De asemenea, veți dori să curățați și să protejați zona cu bășici pentru a evita o infecție dureroasă sau alte leziuni. "Există o mulțime de opțiuni pentru a proteja bășicile de pereții interiori sau de părțile unui pantof care creează fricțiune. Tampoanele pentru vezicule, bandajele, toate aderă la pielea din jurul veziculei pentru a oferi o barieră adecvată", sugerează Garcia.

Odată ce bășica s-a vindecat în mare parte, Wang recomandă, de asemenea, utilizarea de produse anti-fricțiune, cum ar fi "creme, balsamuri sau bețișoare anti-fricțiune", despre care spune că pot ajuta la asigurarea unei bariere de protecție între piele și pantofi.

Evitați pantofii care au cauzat inițial bășicile

În cele din urmă, dacă o anumită pereche de pantofi v-a provocat bășici, ar trebui să îi evitați cu orice preț.

"În schimb, optați pentru pantofi care se potrivesc corect, au o amortizare adecvată și sunt bine rodați până când bășica se vindecă", spune Garcia.

Totuși, asta nu înseamnă neapărat că va trebui să retrageți pentru totdeauna perechea de pantofi incriminată. Wang recomandă să așteptați până când sunteți complet vindecat, apoi să vă rodați pantofii treptat, purtându-i pentru mai multe perioade scurte de timp înainte de a-i purta pentru perioade mai lungi de timp. Asigurați-vă că purtați șosete de protecție și luați în considerare întărirea zonelor cu bășici comune cu un bandaj pentru o protecție suplimentară, spune el.

Dacă observați că bășicile apar des și la diferite tipuri de pantofi, un medic vă poate ajuta să rezolvați problema.

"Dacă dezvoltați frecvent bășici sau aveți dureri persistente la nivelul picioarelor, este recomandabil să consultați un podiatru. Aceștia vă pot evalua picioarele, vă pot oferi un tratament adecvat și vă pot oferi sfaturi personalizate pentru a găsi încălțăminte confortabilă", spune Trevillion.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel