Cel mai savuros desert pentru Ajunul Crăciunului: Scutecele Domnului

Data actualizării: | Data publicării:
cupcakes, foto pixabay
Descriere foto: cupcakes, foto pixabay

Scutecele Domnului”, „Julfă”, „Turte de Crăciun” sau „Pelincile Domnului” sunt doar câteva dintre denumirile sub care ai să regăsești acest desert tradițional pregătit de gospodine în Ajun de Crăciun.

Conform tradiției strămoșești Scutecele Domnului, Pelincile Domnului, julfa, sau oricum i-ai spune, alături de colaci, nuci, mere sau alte fructe de sezon stau pe masa gospodarilor în așteptarea preotul care vine cu ajunul și a colindătorilor care trec pragul casei anunțând Nașterea Domnului.

INGREDIENTE

PENTRU TURTE: 500 grame de făină, 250 de ml apă, 1 linguriță cu sare

PENTRU SIROP: 600 ml apă, 200 grame de zahăr, coaja rasă de la o lămâiecoaja rasă de la o portocală

PENTRU UMPLUTURĂ: 400 grame de nucă, 100 grame de zahăr

MOD DE PREPARARE

Din apă, făină și sare se face un aluat vârtos care se împarte în bucăți egale. Bucățile se întind bine cu ajutorul sucitorului formându-se turte subțiri care se coc pe rând într-o tigaie bine încinsă sau pe un gril.

Bătrânii noștri le coceau pe plita bine încinsă de la sobă.

Pe măsură ce se coc, se dau deoparte ca să se răcească, după care se așează pe o farfurie, se acoperă cu un ștergar și se lasă să se usuce minim 24 de ore. A doua zi se pregătește nuca și siropul. Nuca se macină și se amestecă cu zahărul.

Într-o oală încăpătoare se pune zahărul, apa, coaja de lămâie și portocală sau orice alte esențe, pe gustul fiecăruia. Se fierbe siropul 10 minute după care se dă deoparte și se lasă puțin la răcit. Se ia fiecare turtă și se înmoaie bine în siropul cald încă, se așează pe un platou, se presară peste turtă nuca măcinată și se repetă operațiunea până când se termină de combinat toate turtele și nuca. Dacă mai rămâne zeamă, o turnați peste desertul astfel format pentru că foile au nevoie de lichid ca să se înmoaie bine.

Se dă la rece până a doua sau chiar a treia zi și se taie bucăți și se servește cu drag.

POFTĂ  BUNĂ!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Florentina Arcu | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel