Cei 40 de mucenici. Semnificație și tradiții

Data publicării:
Captură video Youtube/ JamilaCuisine
Descriere foto: Captură video Youtube/ JamilaCuisine

Astăzi îi sărbătorim pe Sfinții Mucenici.

Astăzi, pe 9 martie, îi sărbătorim pe cei 40 de mucenici din Sevastia, soldați creștini. Aceștia erau ostași, în timpul împăratului Liciniuc și au refuzat să se supună conducătorului. 

După ce a aflat că sunt și creștini, Agricola, guvernatorul Armatei, i-a obligat să renunțe la credința lor. Pentru că au refuzat, au fost băgați în temniță pentru opt zile și bătuți cu pietre. După aceste zile, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare. Primul mucenic care nu a rezistat să stea în lac a ieșit și a alergat în baia caldă, menită să îi ademenească, și a murit. 

A urmat o rugăciune a celor rămași în lac iar, în urma ei, s-a întâmplat o minune: apa din lac s-a încălzit. Văzând acest lucru, unul dintre soldații de pază a intrat și el în apă, uimit de minunea făcută de Dumnezeu, și a mărturisit faptul că este creștin.

După ce au fost scoși din apa caldă, unde nu mai aveau șanse să moară, martirilor li s-au zdrobit picioarele, iar apoi trupurile lor au fost arse, potrivit crestinortodox.

Semnificația mucenicilor

Tradiția spune că în ziua mucenicilor se încheie zilele de iarnă ale Babei Dochia și se instalează zilele călduroase ale Moșilor.

Tot astăzi, tradiția spune că trebuie să bei 40 sau 44 de pahare cu vin pentru că, după tradiția geto-dacica au fost 44 de mucenici, adică zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie.

Gospodinele fac pe 8 martie, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de sfințișori. Aceștia au forma de 8 în Moldova și se coc din aluat de cozonac, peste care se presoară miere și nucă. În Dobrogea și Muntenia, mucenicii sunt mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, care simbolizează lacul în care au fost aruncați mucenicii.

Rețetă de mucenici moldovenești de post. Siropul SECRET al lui Vlăduț de la "Neatza cu Răzvan și Dani"

Ingrediente:

  • 500 g faină
  • 25 g drojdie proaspăt
  • 7 g drojdie uscată
  • 70 ml ulei
  • 100 g zahăr
  • 260 ml lapte de soial
  • apte de vacă/apă
  • 1 vârf cuțit sare
  • 1 linguriță plină de coajă de portocală rasă
  • cca 100 – 150 g nucă măcinată
  • 4-5 linguri miere

Mod de preparare:

Punem făina într-un vas, iar în centrul ei adăugam drojdia dizolvată în laptele sau apa calduță, uleiul, zahărul și coaja rasă de portocală. Frământăm până când aluatul prinde consistență, apoi adăugăm un vârf de cuțit de sare și frământăm până obținem un aluat elastic. Acoperim aluatul și îl lăsăm la dospit, într-un loc cald, până își dublează volumul.

Formăm șnururi lungi și nu foarte subțiri de aluat, din care formăm ulterior mucenici în forma de 8. Punem mucenicii de post în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Lăsăm o distanță de câțiva cm între ei.

Lăsăm mucenicii moldovenești de post la crescut o oră, acoperiți cu un șervet, într-un loc călduț, apoi îi ungem cu puțin lapte de soia sau apă calduță.

Coacem mucenicii în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 15-20 minute.

Secretul siropului PERFECT

"Urmează siropul și siropul trebuie să fie foarte, foarte aromat. Pentru sirop aveți nevoie de un kg de zahăr, circa 600-700 de grame de apă. Lăsați-l să fiarbă aproximativ 15 minute, dați-l jos de pe foc, iar apoi adăugați coajă de portocală, coajă de lămâie și un pic de aromă de vanilie. Astfel, în momentul când veți trece sfințișorii prin acest sirop se vor aromatiza foarte, foarte bine. În plus, mai aveți nevoie de miere, asta pe final, pentru că aceștia trebuie glazurați cu miere. Este foarte important să aveți o miere parfumată. V-aș recomanda o miere de tei." a spus Vlăduț în cadrul emisiunii "Neatza cu Răzvan și Dani", difuzată pe Antena 1.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Homepage


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel