Proprietățile medicinale ale unor plante, cum ar fi în cazul ceaiului verde sau a ceaiului negru care provin de la aceeași plantă, Camellia sinensis L, favorizează eliminarea lichidelor din organism. În plus, acestea ajută la menținerea senzației de sațietate și la consumul mai redus de alimente.
Există mulți oameni care se întreabă dacă ceaiul verde ajută la slăbit. Adevărul este că noii guru ai alimentației susțin că printre numeroasele beneficii ale acestei băuturi stimlente se numără și faptul că ea contribuie la pierderea în greutate .
Belén Fontán Calvo, specialistă în Dietetică „baza arderii grăsimilor și producerii acestui deficit caloric stă în alimentație, antrenament, activitate fizică și odihnă”, a subliniat experta.
La toate acestea se adaugă faptul că, atâta timp cât se respectă aceste variabile pentru a realiza un deficit caloric, ar putea fi luate în considerare unele suplimente alimentare; fie pentru că induc sațietate și reduc pofta de mâncare, fie pentru că cresc cheltuielile calorice, fie pentru că reduc absorbția grăsimilor alimentare. Acesta este cazul, de exemplu, al ceaiului verde, notează 20minutos.es.
Nutriționista Belén Fontán Calvo, specialistă în Dietetică și Nutriție, a spus într-un interviu acordat Europe Press că suplimentele precum ceaiul verde, pe lângă conținutul de cofeină, conțin catechine, care contribuie la un control mai bun al glucozei plasmatice, îmbunătățesc oxidarea grăsimilor și cresc senzația de sațietate, îmbunătățind în plus metabolismul pacienților supuși dietelor hipocalorice.
„Dacă îl includem într-un stil de viață sănătos care are cei trei piloni fundamentali pentru pierderea de grăsime, poate fi un bun aliat”, afirmă Fontán. În ceea ce privește L-carnitina, datorită mecanismului său de acțiune, favorizează oxidarea grăsimilor. Cu toate acestea, nu există prea multe dovezi științifice cu privire la arderea grăsimilor.
De asemenea, ceaiul conține flavonoide, compuși naturali cu proprietăți antioxidante, care furnizează compuși bioactivi care ajută la neutralizarea radicalilor liberi care pot afecta elemente ale corpului, cum ar fi materialul genetic și lipidele, și contribuie la apariția bolilor cronice.
Te-ar putea interesa și: Care este porția corectă de legume pe care trebuie să o consumi zilnic. Dr. Mihail: „Sunt benefice inimii, au vitamina C și ne ajută să fim sănătoși”
Nu există nicio îndoială că ceaiul este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, motiv pentru care este mereu subiect de cercetare pentru a verifica beneficiile pe care le poate avea pentru sănătate. Acesta este cazul întâlnirii unor oameni de știință de marcă în domeniul nutriției din întreaga lume, care au participat la al șaselea Simpozion Științific Internațional despre Ceai și Sănătatea Umană desfășurat la sfârșitul lunii aprilie a anului trecut.
„Tot mai multe cercetări realizate în întreaga lume demonstrează că consumul de ceai poate îmbunătăți sănătatea umană în multe moduri”, a declarat președintele simpozionului, doctorul Jeffrey Blumberg, profesor emerit activ la Școala Friedman de Știință și Politică Nutrițională de la Universitatea Tufts (Statele Unite ale Americii).
„Adevăratele ceaiuri, inclusiv negru, verde, alb și oolong pot contribui la promovarea sănătății publice” a adăugat el. „Probele prezentate în acest simpozion dezvăluie rezultate despre beneficiile ceaiului în bolile cardiometabolice, performanța cognitivă și funcția imunitară”.
Fiecare infuzie este diferită și este folosită cu un anumit scop, dar experții par să fie destul de clari că, în timp ce cu ceaiul trebuie să avem o anumită măsură, nu există limită pentru celelalte infuzii. Acest lucru a fost confirmat de nutriționista María Eugenia Fernández în ABC, care a indicat că în cazul ceaiului nu este bine să depășim două sau trei pe zi și niciodată după ora cinci după-amiaza, deoarece ar putea interfera cu „ritmurile noastre de somn”.
În general, indiferent de tipul lor, se recomandă să le consumăm cu moderație, mai ales atunci când aceste infuzii își propun să îmbunătățească un aspect al sănătății noastre. Acesta este și argumentul farmacistei Mar Sieira pentru Hola, care afirmă că una sau două cești pe zi de aceste infuzii „ar fi suficiente pentru a experimenta efectul lor benefic”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News