Cea mai grea clădire din lume se află în România: Are patru milioane de tone și o istorie întunecată

Data publicării:
Agerpres
Descriere foto: Agerpres

Presa internațională vorbește despre România.

Competiția pentru titlul de cea înaltă clădire din lume a fost întotdeauna o cursă fără final. De exemplu, între 1931 și 1972, acest titlu a fost deținut de celebrul Empire State Building din New York, Sears Tower (din 1973 până în 1998), Turnurile Petronas (de din 1998 în 2004), Taipei 101 (din 2004 până în 2010) și Burj Khalifa (din 2010 până în prezent). În plus, în prezent este în construcție Jeddah Tower, care va avea o înălțime de o mie de metri; pentru comparație, cea mai înaltă clădire din Spania, Turnul de Cristal, are o înălțime de 249 de metri.

Cu toate acestea, ceea ce nu mulți oameni au luat în considerare este care este cea mai grea clădire din lume? Primul loc este ocupat de o construcție care nu se remarcă neapărat prin înălțimea sa, deoarece are „doar" 12 etaje. Este vorba de Palatul Parlamentului din București, greutatea sa ajungând la patru milioane de tone.

Într-o vizită în capitala României este esențial să vedeți Palatul Parlamentului. Această clădire colosală are o suprafață de aproximativ 340.000 de metri pătrați, ocupând Dealul Spirii, în centrul orașului București, scrie 20min.es.

2. Agerpres... (parlament_46178100.jpg)

 

Istoria sa începe în 1985, când dictatorul Nicolae Ceaușescu, cu scopul de a-și demonstra puterea, a ordonat construirea acestei lucrări uriașe care a fost numită atunci Casa Poporului. Designul a fost realizat de arhitecta Anca Petrescu, în timp ce construcția a fost supervizată de inginerul Valentin Georgescu.

Pentru a putea realiza acest proiect uriaș, a trebuit să se facă loc cu forța, demolând mai multe clădiri din oraș, inclusiv locuințe, biserici, mănăstiri... Aceasta a însemnat că mii de cetățeni și-au pierdut casele și au trebuit să-și caute un nou cămin. În plus, nu numai că a fost construită clădirea Parlamentului în sine, dar s-a ridicat și imensa colină artificială pe care se sprijină, astfel încât să poată fi văzută din orice punct al orașului.

Rezultatul acestei opere de inginerie mastodontice a fost o clădire cu 12 etaje, 8 nivele subterane, peste 1000 de camere, 40de săli de întâlniri, parcări cu locuri pentru 20.000 de vehicule... Fastuozitatea construcției contrasta puternic cu sărăcia din jurul său, deoarece în anii '80 țara se confrunta cu o criză economică gravă.

Odată cu căderea regimului și instalarea unui guvern democratic, inițial s-a dorit demolarea clădirii; totuși, costul acestui demers era mai mare decât întreținerea ei. Prin urmare, în prezent putem continua să admirăm această construcție istorică care, în afară de a fi Parlamentul Român, a devenit și o atracție turistică interesantă în oraș.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Anca Murgoci | Categorie: Homepage


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel