Cea mai bună rețetă a românilor pentru sărbătorile de Crăciun: Cozonac pufos cu nucă și stafide

Data actualizării: | Data publicării:
Cozonac, foto pixaby, Solucion Individual
Descriere foto: Cozonac, foto pixaby, Solucion Individual

Desertul preferat al românilor pentru perioada sărbătorilor este cu certitudine tradiționalul cozonac.

Deși este foarte multă muncă până ajunge  acest preparat pe masă, multe din gospodine știu că desertul nu poate lipsi din casa lor. Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor de aduce aminte de copilărie și de momentele petrecute alături de părinți și bunici. 

Cu această rețetă puteți să vă impresionați toată familia

INGREDIENTE

1 kg făină, 50 g drojdie, 250 g zahăr, 500ml lapte de 3,5% grăsime, 1 linguriță rasă de sare,  diferite arome, coajă rasă de lămâie, portocală, esență de rom, vanilie, fiecare după gust.

PENTRU UMPLUTURĂ

3 albușuri, 3 linguri de zahăr, 100 gr stafide, 200 gr nucă măcinată, 2 linguri cacao

MODUL DE PREPARARE

Primul pas este să cerni făina într-un castron, pentru a nu risca să facă cocoloașe și să fie mai pufos aluatul. Trebuie să încălzești laptele în care vei dizolva zahărul și vanilia. Maiaua se face din drojdie cu puțină făină și câteva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie să fie fierbinte.

Peste maia vei pune o mână de făină, iar mai apoi o lași la loc cald vreme de aproximativ 15 minute. Între timp, poți freca gălbenușurile cu sare, coaja de lamaie și portocala, ca mai apoi să le adaugi peste maia și restul de lapte.

Se amestecă cu mâna și se frământă cu puțină grăsime călduță. Pe măsură ce aluatul se leagă, se înmoaie mana în grasime, pentru a putea frământa mai bine timp de 30 de minute. Compoziția se lasă la crescut cel puțin jumătate de oră, iar mai apoi aluatul se va împărți în două, pentru doi cozonaci. Vei întinde cele două părți de aluat ca foi,  se acoperă cu cremă și apoi se rulează.

PENTRU CREMĂ

Albușurile se bat spumă cu zaharul și se încorporează treptat stafidele, nuca măcinată și pudra de cacao. După ce au fost rulate cu cremă, cozonacii se pun în tăvi și se mai lasa la crescut cam 30 min. Apoi se ung cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte. Se coc în tăvi tapetate cu hârtie de copt unsă cu unt, la 180 C, cam 40-45 minute.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Florentina Arcu | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel