Ce trebuie să faci cu lumânarea aprinsă de Înviere, în noaptea de Paște. Nu o mai arunca!

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels
Descriere foto: Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels

Tu știai ce trebuie să faci cu lumânarea aprinsă de Înviere, în noaptea de Paște?

Am aflat răspunsul de la preotul Paul Iulius Negoiță.

„Conform tradiției, cu acea lumânare mergem să aprindem candela”, a spus preotul Paul Iulius Negoiță.

Prin faptul că aprindem o lumânare în noaptea de Înviere pentru a lua Lumina Sfântă, îi dăm acesteia o valoare extrem de importantă.

„Valoarea lumânării este simbolică. Nu poți arunca o lumânare care reprezintă ceva", a mai spus părintele.

Vezi și alte știri:

 

Învierea, ca mesaj mântuitor al iubirii, nu trebuie să dispară din viaţa noastră dacă vrem ca omenirea să nu moară în păcatele ei, afirmă Mitropolitul Olteniei, Irineu, în Pastorala de Paşte.

„Credinţa în Înviere şi mărturisirea acesteia prin iubire trebuie să crească în sufletele noastre şi să se vădească între oameni în chip concret. În virtutea acestui fapt, Biserica este chemată să reamintească imperativ fiilor şi fiicelor ei că Mântuitorul Hristos a biruit moartea din iubire pentru noi şi că El ne copleşeşte cu dragostea Sa veşnică, pentru ca noi, crezând în Învierea Lui, să comunicăm şi altora iubirea Sa dumnezeiască. Privindu-ne, lumea va cunoaşte, de bună seamă, că iubirea pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o şi ne-o dăruieşte, într-un mod tainic şi gratuit prin Învierea Sa, este o legătură interioară trainică a noastră cu Învierea Lui. De asemenea, realitatea comuniunii noastre în iubire cu Mântuitorul Iisus Hristos are nevoie urgentă să fie pusă în legătură cu practica poruncii iubirii faţă de aproapele nostru aflat în suferinţă şi lipsuri de tot felul", arată mitropolitul Olteniei.

Mitropolitul Olteniei subliniază că "Paştele încredinţează că Dumnezeu poate să schimbe tot răul în bine".

„Noi, credincioşii, împreună cu El, vom putea cu adevărat să ne bucurăm de harul Lui, chiar dacă uneori, pentru păcatele noastre, trebuie să trecem prin boli molipsitoare şi prin agonia morţii. De asemenea, trebuie să ştim şi să credem că Învierea Domnului nostru Iisus Hristos este un adevăr istoric incontestabil şi rămâne piatră de temelie a credinţei noastre. (...) Şi chiar dacă întrebările chinuitoare cu privire la rău, boală, război nu vor dispărea dintr-o dată din mintea noastră, totuşi Mântuitorul Hristos Cel Înviat ne va da curajul şi credinţa necesare să biruim prin Înviere orice disperare şi deznădejde", precizează înaltul ierarh ortodox.

El îi îndeamnă pe credincioşi să se îngrijească de sufletele lor primind credinţa în Înviere.

„Mântuitorul Iisus Hristos ni se oferă la fiecare Sfântă Liturghie prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Lui. Dacă îi vom deschide inima în iubire şi rugăciune, El ne va deschide negreşit uşa milostivirii Sale şi Împărăţia cerurilor. Cel care crede în Învierea Domnului nostru Iisus Hristos şi iubeşte Biserica Sa, acela va cunoaşte cu adevărat că Dumnezeu este Iubire şi că nu poate să trăiască în afara iubirii Lui: Iubirea este viaţa şi în afara iubirii nu mai este nimic. Hristos a înviat! Adevărat a înviat", transmite Mitropolitul Irineu al Olteniei.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Anca Murgoci | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel