Ce spune aspectul limbii despre sănătatea noastră

Data actualizării: | Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay

Culoarea variabilă a limbii poate dezvălui problemele de sănătate cu care ne confruntăm, dar și gravitatea bolii.

1. Limba albă

Învelișul sau petele albe pot indica o afecțiune gravă sau o problemă de igienă, cum ar fi:

Candidoză orală

O creștere excesivă a ciupercii Candida albicans provoacă afte bucale sau alte boli. C. Albicans este întotdeauna prezentă în gură și este complet inofensivă. Bacteriile simbiotice din corpul dumneavoastră țin C. Albicans sub control dacă sistemul dumneavoastră imunitar funcționează corect. Cu toate acestea, dacă sănătatea dumneavoastră imunitară este slăbită sau creșterea bacteriilor este perturbată, ciuperca se poate răspândi necontrolat, făcând ca limba să apară albă sau peticită.

Leucoplazia

Leucoplazia apare, în general, în țesuturile mucoasei bucale, dezvoltând pete groase, albe sau cenușii. O leucoplazie ușoară nu este atât de gravă și trece de la sine, dar stadiile avansate ale acestei afecțiuni pot fi un indiciu al cancerului oral sau al unei boli grave.

Lichenul plan oral

Un răspuns imunologic cauzează lichenul plan oral, afectând membrana mucoasă a gurii. Țesuturile umflate, petele albe și rănile deschise sunt predominante în această afecțiune.

 

2. Limba roșie

O limbă roșie poate fi un semn al unor deficiențe nutritive sau al unor probleme orale, cum ar fi:

Deficiența de B-12

Deficitul de acid folic sau de vitamina B-12 poate face ca limba să fie roșie. Prin urmare, cu siguranță trebuie să vă creșteți aportul de vitamine urmând o practică alimentară nutritivă.

Glosite migratoare benignă

Este o afecțiune inofensivă și necontagioasă care face modele asemănătoare unei hărți pe limba dumneavoastră. Această afecțiune poate fi un simptom semnificativ al diferitelor alergii, deficiențe, diabet sau stres.

Scarlatina

O boală bacteriană care face ca limba să aibă un aspect roșu și plin de umflături. Pentru a evidenția, scarlatina, dacă este lăsată netratată, poate duce la tulburări mai grave care afectează inima, rinichii și alte organe.

Boala Kawasaki

O boală frecventă la sugari și copii face ca limba să apară roșie, însoțită de alte simptome precum febră mare, inflamarea vaselor de sânge etc.

 

3. Limba neagră

 

Se știe că papilele de pe epiteliul mușchiului limbii cresc pe tot parcursul vieții. Dar o creștere neobișnuit de lungă a acestor proiecții  poate fi mai sensibilă la bacterii, făcând ca limba să aibă culoarea neagră. Prin urmare, o igienă dentară bună și regulată este recomandată pentru a preveni astfel de afecțiuni. Limba neagră este, de asemenea, întâlnită la diabetici sau la pacienții cu cancer care fac chimioterapie, potrivit timesofindia.com

Textura anormal de neuniformă a limbii .În afară de faptul că v-ați mușcat fără să știți limba sau v-ați făcut bășici mâncând ceva foarte fierbinte, dacă limba dvs. pare umflată sau plină de bășici, atunci pur și simplu trebuie să consultați un medic, deoarece poate fi un indiciu al ulcerului, al cancerului sau al sporilor de ciuperci. Prin urmare, orice pigmentare, inflamare sau durere la nivelul limbii necesită tratament și evaluare de către un profesionist din domeniul sănătății.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel