Ce semnificație are salcia de Florii și de ce este bine să o ai în casă. Preotul Florin Danu explică: ”Tradiția se păstrează de atunci”/ EXCLUSIV

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto:Preotul Florin Danu, captură YouTube
EXCLUSIV
Descriere foto: Sursa foto:Preotul Florin Danu, captură YouTube

Preotul Florin Danu a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, ce semnificație are salcia de Florii.

Floriile se sărbătorește anul acesta pe 9 aprilie, ultima duminică înainte de Paște, pe care îl sărbătorim pe 16 aprilie. Ziua de Florii vine la pachet și cu o serie de tradiții și obiceiuri. În Duminica Floriilor, credincioșii aduc în biserici ramuri de salcie, pentru a fi sfințite.

Ce semnificație are salcia de Florii și de ce este bine să o ai în casă

Preotul Florin Danu, a fost invitat în noua ediție a emisiunii „MI-TH Influencer”, cu Mirela Vescan, acolo unde a explicat semnificația salciei de Florii. Potrivit duhovnicului, Mântuitorul Iisus Hrisots a fost așteptat în Ierusalim de către popor cu ramuri de finic. De atunci, creștinii duc ramuri de salcie la Biserică, iar după ce preotul le sfințește, aceștia le duc acasă, acolo unde le împart celor bolnavi și le păstrează la loc de cinste, pentru a ține răul departe de casă.

”Este sărbătoarea Floriilor. Știm că noi sărbătorim intrarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim, întotdeauna săptămâna  care precede sărbătoarea Învierii.La acel moment, Mântuitorul a hotărât să intre în Ierusalim, iar poporul l-a întâmpinat cu ramuri de finic. Finicul seamănă puțin cu un fel de palmier, ceva specific zonei calde. Noi am adaptat această plantă de finic și am găsit-o asemănătoare cu ramurile de salcie. Tradiția se păstrează de atunci, iar în duminica Floriilor, chiar în unele zone, la mânăstiri, de seara se fac aceste rânduieli.

S-a păstrat tradiția, ca poporul să vină cu aceste ramuri de salcâm, pe care preotul le binecuvântează, le stropește cu agheasmă și se împart credincioșilor. Ulterior, aceștia le iau acasă, le împart la cei bolnavi sau cei care nu pot să ajungă. Unii le pun la poartă, în semn de recunoștință și de amintirea sărbătorii de atunci”, a explicat preotul Florin Dani, în exclusivitate pentru Spectacola. 

Vezi interviul integral mai jos: 

Rugăciunea care se rostește în Duminica Floriilor, pentru bunăstare și noroc

“Domnului să ne rugăm,

Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire.

Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor.

Amin”.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Florii. Ce este bine să faci în această zi de mare sărbătoare

Mesaje și urări de Florii 2023. Cele mai frumoase felicitări pentru cei dragi



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel