Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci fructe imediat după masă. Efectul pe care îl poate avea acest lucru asupra organismului

Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Freepik/irinafischer
Descriere foto: Sursă foto: Freepik/irinafischer

Fără îndoială, consumul de fructe este un obicei sănătos care ne ajută să urmăm mai ușor o dietă echilibrată. Cu toate acestea, beneficiile fructelor în organismul nostru pot varia în funcție de momentul în care le consumăm; există multe mituri și adevăruri în jurul acestui concept.

Consumul de fructe ne ajută să ne menținem hidratați, favorizează digestia și reprezintă o mare sursă de vitamine și nutrienți.

Cum ne ajută fructele corpul și mintea

Există fructe pentru toate gusturile, cu arome și texturi diferite. În plus, variabilitatea consumului se extinde prin posibilitatea de a le consuma în diferite forme: crude, sub formă de compot, sub formă de sucuri sau smoothie-uri, folosite ca ingrediente pentru a crea sosuri și garnituri pentru felurile principale de mâncare, există o listă lungă de posibilități. Fructele sunt unele dintre primele alimente introduse în hrana complementară a bebelușilor, deoarece au multiple beneficii pentru organism.

Unele dintre componentele prezente în fructe, cum ar fi vitamina A, calciul, fierul și acidul folic, ajută la întărirea sistemului imunitar și prevenirea bolilor, în special în copilărie. În plus, consumul de fructe încă de la o vârstă fragedă ne ajută să creăm obiceiuri de viață sănătoase, să avem o relație bună cu mâncarea și să prevenim boli precum diabetul, obezitatea și diferite tulburări ale comportamentului alimentar. Pe de altă parte, fructele reprezintă o sursă de antioxidanți care conțin multă apă și ne ajută să ne menținem hidratați. Ele reprezintă un aport semnificativ de fibre, ceea ce presupune o mai bună sănătate digestivă pentru consumatori.

Te-ar putea interesa și: Fructul recomandat de Harvard: Previne cancerul, infarctul, diabetul și facilitează pierderea în greutate

Momentul perfect pentru a consuma fructe

Suntem obișnuiți să mâncăm un fruct după masă, ca desert. Adevărul este că introducerea fructelor înainte de masă este mai recomandată în unele cazuri, deși prima opțiune rămâne sănătoasă. Unul dintre principalele avantaje ale consumului unui fruct înainte de masa principală este că în acest moment suntem mai flămânzi și ne va ajuta să includem mai multe fructe în dieta noastră.

Consumul de fructe înainte de masă poate servi și ca o strategie care ne ajută să controlăm greutatea. Odată ce am consumat fructul ales, ne vom simți mai sătui și vom evita să mai mâncăm și alte dulciuri sau deserturi mai puțin sănătoase. Lăsarea fructelor pentru finalul prânzului sau cinei poate însemna să renunțăm la consumul lor pentru că ne simțim sătui în acel moment. Dacă obiectivul nostru este să ne simțim sătui și să mâncăm mai puțin din felurile principale de mâncare, fructele trebuie să fie consumate în primul rând; cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că a consuma fructe implică un aport de vitamine și nutrienți pentru organism, indiferent de momentul în care sunt consumate.

Pe de altă parte, deși aportul caloric al alimentului este același, consumul de fructe imediat după masă poate încetini digestia. Alte două momente bune pentru a introduce acest grup de alimente în dieta noastră sunt micul dejun și gustarea, asigurându-ne astfel că mâncăm cantitatea zilnică recomandată de fructe.

Banana, zmeura sau avocado, printre multe alte fructe, sunt bogate în aminoacizi și proteine vegetale. În trecut, se considera că acest tip de proteine erau limitate și de aceea se recomanda să se completeze aceste alimente cu altele care să includă proteină animală. Teoriile actualizate ale nutriției au demontat aceste credințe, demonstrând că nu este necesară această completare, motiv pentru care multe tipuri de diete vegetariene și vegane sunt considerate sănătoase și complete, deși în orice caz trebuie supravegheate de un profesionist.

Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pâine cu mucegai. Riscurile sunt mai mari decât te-ai fi așteptat

Consumul de fructe prelungește viața

Conform unui studiu publicat în National Library of Medicine, persoanele care consumă fructe și legume în mod regulat trăiesc mai mult decât cele care nu includ acest grup de alimente în dieta lor.

Cercetarea a fost efectuată între 1992 și 2000; și au participat 451.151 de persoane din 10 țări europene diferite. Studiul a determinat că persoanele care consumau fructe și legume în mod regulat aveau un risc mai mic de a suferi de boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer; prin urmare, riscul lor de mortalitate scădea. Pe de altă parte, s-a observat o asociere inversă pentru participanții care au consumat alcool, au fost fumători sau obezi, notează 20minutos.es.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel