Ce se întâmplă dacă sari peste micul dejun. Riscurile la care te supui

Data publicării:

Specialiștii au dezvăluit ce se întâmplă în corpul uman, dacă nu este savurată prima masă din zi.

Auzim adesea expresia conform căreia „micul dejun e cea mai importantă masă din zi”. Ei bine, studiile arată că prima masă din zi ne oferă o gamă largă de nutrienți importanți pe tot parcursul zilei. Partea cea mai rea este că foarte multe persoane obișnuiesc să sară peste această masă, iar mulți au adoptat chiar și fastingul, având, astfel, prima masă mai târziu în cursul zilei. Dacă și tu obișnuiești să faci asta, trebuie să știi că există câteva lucruri pe care organismul tău le va resimți, atunci când nu îi oferi un mic dejun copios și sănătos. 

Ce se întâmplă în organismul tău, când sari peste micul dejun

Este posibil să-ți scadă glicemia

Fără aportul de nutrienți dintr-un mic dejun sănătos și echilibrat, nivelul zahărului din sânge poate scădea, ceea ce te poate face să fii mai obosit, iritabil și incapabil să te concentrezi. Potrivit unui studiu din 2019, cei care au sărit peste micul dejun au înregistrat niveluri crescute de zahăr din sânge și un control mai slab al glicemiei.

"Din moment ce nu mâncați deja pe parcursul nopții, în timp ce dormiți, glicemia este deja în scădere naturală. Dacă nu aduci înapoi nivelul prin consumul unui mic dejun bine echilibrat, glicemia va continua să scadă pe parcursul dimineții. În timp, acest lucru poate duce la oscilații mari ale glicemiei și la instabilitate, ceea ce, bineînțeles, poate duce la prediabet sau diabet. Cercetările arată că săritul peste micul dejun este legat de un risc crescut de diabet de tip 2.", a declarat Caroline Young, specialist, potrivit EatThis.

S-ar putea să nu te poți concentra

Micul dejun oferă nutrienți esențiali, care alimentează creierul pentru o zi de muncă plină. Sărirea acestei baze nutriționale poate duce la dificultăți de concentrare. Un studiu din 2017 a observat că participanții care au sărit sau au mâncat un mic dejun nesănătos au avut performanțe cognitive mai slabe pe parcursul zilei, decât cei care au mâncat un mic dejun sănătos.

"Micul dejun oferă organismului și creierului nutrienți esențiali și energie pentru o zi productivă. Pentru unele persoane, săritul peste micul dejun poate duce la scăderea performanțelor cognitive, inclusiv la dificultăți de concentrare, memorie și rezolvare a problemelor. Acest lucru poate fi deosebit de vizibil dimineața, când solicitările mentale sunt ridicate.", spune și Trista Best, specialist.


Metabolismul tău poate încetini

Să sari peste micul dejun poate avea un efect negativ și asupra metabolismului tău. Studiile sugerează că organismul uman se poate adapta prin încetinirea ratei metabolice, ceea ce ar putea duce la creșterea în greutate.

"Mesele regulate, inclusiv micul dejun, joacă un rol important în menținerea unui metabolism echilibrat", explică Best. "Săritul peste micul dejun poate perturba acest echilibru, afectând potențial capacitatea organismului de a utiliza eficient și de a stoca energie."

Ți se poate face constant foame

"Corpul tău caută echilibrul, așa că săritul peste micul dejun poate duce la mai multe pofte sau la o îmbuibare mai târziu în cursul zilei, deoarece corpul tău încearcă să compenseze caloriile lipsă", spune Sarah Schlichter, dietetician. "Un studiu a constatat că cei care au sărit peste micul dejun au consumat mai mulți carbohidrați (inclusiv zaharuri adăugate), zaharuri totale și grăsimi totale, decât cei care au luat micul dejun."

Nivelul de cortizol poate crește

Cortizolul, hormonul stresului, nu răspunde doar la stresul emoțional, acesta reacționează și la stresul fiziologic indus de săritul peste mese. Potrivit studiilor, săritul peste micul dejun poate crește nivelul de cortizol de dimineață, ceea ce poate duce la creșterea apetitului și la o calitate slabă a somnului.

"Orice formă de restricție alimentară, inclusiv săritul peste micul dejun, este o formă de stres mental și corporal", afirmă Young. "Pentru ca sistemul tău nervos să fie reglat, are nevoie de o alimentație adecvată. Așadar, atunci când săriți peste micul dejun, este mai probabil ca organismul dumneavoastră să intre într-o stare de dereglare, care vine cu anxietate, ritm cardiac ridicat și iritabilitate."



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel