Ce se întâmplă dacă nu-ți cureți pensulele de machiaj timp de peste o lună. Descoperirea speciliștilor

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Raphael Lovaski
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Raphael Lovaski

Există câteva treburi pe care le facem în fiecare săptămână: spălatul rufelor, aspiratul, ștergerea suprafețelor și dezinfectarea băii. Dar altele nu vin la fel de natural - iar spălarea pensulelor de machiaj intră adesea în această categorie. 

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD), ar trebui să le curățăm la fiecare șapte până la 10 zile cu apă și săpun. Totuși, întrebați purtătorul mediu de machiaj cât de des le spală, și veți auzi probabil o estimare mult diferită. Dacă vă aflați în această tabără, veți dori să continuați să citiți. 

Perii ar putea dezvolta bacterii care blochează porii

Unul dintre cele mai evidente lucruri care se vor întâmpla cu pensulele tale de machiaj dacă nu le speli pentru o perioadă îndelungată este că vor cauza mari probleme.
Potrivit medicului Anna Chacon, un dermatolog certificat în Miami și redactor pentru MyPsoriasisTeam, veți transporta bacterii, murdărie și ulei de pe piele pe pensula de machiaj și pe periuța de machiaj și înapoi pe față. În timp, această murdărie se adună și va duce probabil la pori înfundate. Aceștia pot declanșa erupții de acnee și sensibilitate și nimeni nu vrea să se confrunte cu asta.

Machiajul tău nu va mai arăta impecabil

S-ar putea ca și instrumentele dvs. să înceapă să arate diferit, iar acest lucru ar putea avea un impact asupra aplicării machiajului în general. "Dacă pensulele dvs. nu au fost spălate de ceva timp, atunci este posibil să existe particule de pigment de machiaj prinse între peri, ceea ce va face ca firele de păr ale pensulei să se aglomereze", spune Alyssia Chang, make-up artist profesionist și fondator al serviciului de educație în domeniul machiajului Prevail. "Acest lucru poate afecta modul în care peria de machiaj se comportă pe piele, ceea ce ar putea duce la o acumulare nedorită de textură de culoare murdară sau tulbure pe piele."

De asemenea, te-ar putea împiedica să creezi look-uri mai precise. "De exemplu, dacă folosești aceeași pensulă pentru farduri de ochi pentru a aplica câteva culori diferite, vei avea în permanență reziduurile culorilor anterioare în peri", spune make-up artistul profesionist Mandie Brice. Cu alte cuvinte, culoarea pe care o vedeți în paleta de machiaj nu va fi culoarea pe care o vedeți pe piele.

Periile s-ar putea deteriora

Faptul că nu vă curățați perii în mod regulat înseamnă, de asemenea, că va trebui să le cumpărați mai des. "Dacă folosiți produse lichide sau cremă și nu le curățați, cu siguranță se pot păta sau se pot forma cruste și nu vor funcționa la fel de bine sau nu vor dura la fel de mult", spune Brice. "De asemenea, periile pot sfârși prin a se rupe dacă sunt prea încărcate cu produs."

Dacă machiajul intră în virola, care este banda care ține periile la locul lor, acei peri ar putea cădea mai ușor.

Pe perii ar putea începe să miroasă

Unul dintre cele mai urâte lucruri care s-ar putea întâmpla dacă nu vă spălați periile este că acestea vor începe să miroasă. "Fie că provine de la mâner sau de la perii propriu-ziși, există transferuri de ulei de piele care au loc atunci când fie folosești peria cu mâinile, fie faci contact cu pielea feței", spune Chang. "Periile fără miros sunt egale cu perii igienice". În plus, acestea fac întregul proces de aplicare a machiajului mai plăcut, potrivit bestlife.com

Deschideți ușa pentru infecții, boli și alergii

Uneori, periile murdare depășesc simplul aspect scârbos și devin un risc pentru sănătate și siguranță. "Faptul că nu vă spălați pensulele de machiaj crește riscul de răspândire a bacteriilor și virușilor care ar putea duce la boli grave, cum ar fi conjunctivita sau infecția cu virusul herpes simplex", spune Chang. Stafilococul, streptococul și E. coli sunt, de asemenea, riscuri posibile, adaugă Chacon.

Dincolo de asta, o perie murdară ar putea duce la alergii mai banale. "Unele persoane sunt alergice la anumite ingrediente din machiaj, iar necurățarea regulată a pensulelor de machiaj poate determina apariția unei reacții atunci când pensula este folosită", spune Chang. O reacție ar putea duce la sensibilitate, disconfort și inflamație.

Din fericire, evitarea tuturor acestor lucruri este ușoară. În fiecare săptămână, clătiți-vă pensulele în apă curentă călduță și învârtiți-le într-un bol cu apă și șampon delicat. Clătiți-le din nou și sunteți gata de folosire. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel