Ce se întâmplă dacă nu te speli pe mâini după ce ți-ai suflat nasul. Problemele de sănătate la care te expui

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Mucusul are un scop important: ajută la împiedicarea virușilor, bacteriilor și substanțelor iritante să pătrundă în plămâni prin nas. Totuși, tocmai pentru că mucusul este atât de eficient în a reține germenii, este, de asemenea, eficient în a-i răspândi de fiecare dată când vă suflați nasul, tușiți sau strănutați. 

De aceea este atât de important să vă spălați pe mâini de fiecare dată când luați un șervețel - și de aceea este atât de îngrijorător faptul că 25 % dintre oameni recunosc că nu fac acest lucru, conform unui raport al CDC din 2020. Citiți mai departe pentru a afla ce boli sunt cel mai probabil să se răspândească dacă nu vă spălați pe mâini și de ce v-ați putea pune pe dvs. sau pe alții în pericol făcând o treabă mai puțin completă.

Faptul că nu vă spălați pe mâini după ce v-ați suflat nasul poate răspândi o serie de boli

Șervețelele vă pot ajuta să vă protejați de germeni, dar este totuși important să vă spălați bine pe mâini după ce vă suflați nasul, spun experții. "Faptul că nu vă spălați pe mâini după ce v-ați suflat nasul poate răspândi diverse boli respiratorii cauzate de bacterii și virusuri, cum ar fi rinovirusurile, gripa, varicela, meningita și infecțiile cu streptococ de grup A și B", explică Cameron Rokhsar, MD, FAAD, FAACS, dermatolog certificat și profesor clinic asociat de dermatologie la Spitalul Mount Sinai din New York. "Aceste boli pot provoca simptome care variază de la ușoare la severe, inclusiv febră, frisoane, crampe stomacale, greață, vărsături și diaree", spune el pentru Best Life.

Rokhsar spune că, atunci când vă suflați nasul, expulzați secreții care conțin bacterii și viruși care se pot transfera cu ușurință pe mâini. "Atingerea suprafețelor sau a obiectelor care au fost contaminate de aceste secreții poate duce la răspândirea acestor agenți patogeni dăunători. Atunci când vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile contaminate, puteți introduce acești agenți patogeni în corpul dumneavoastră și vă puteți infecta", avertizează el.

Iată cum să vă spălați corect pe mâini

Potrivit lui Rokhsar, unele dintre bolile respiratorii pe care le puteți răspândi după ce vă suflați nasul sunt potențial amenințătoare de viață - mai ales în epoca COVID. Acest lucru reprezintă o problemă serioasă, deoarece un studiu din 2018 al Departamentului de Agricultură al SUA (USDA) a constatat că oamenii nu reușesc să se spele corespunzător pe mâini în 97% din cazuri.
"Pentru a preveni răspândirea acestor boli, este important să vă spălați frecvent pe mâini cu apă și săpun, în special după ce vă suflați nasul, tușiți sau strănutați", spune Rokhsar. "Spălatul mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde poate ajuta la eliminarea bacteriilor și virușilor dăunători de pe mâini." El notează că ar trebui să vă asigurați că vă spumați atât partea din față, cât și cea din spate a mâinilor, sub unghii și între degete înainte de a clăti cu apă și de a vă usca mâinile cu un prosop curat sau cu un uscător de aer.

O bună igienă a mâinilor poate ajuta la combaterea rezistenței la antibiotice

Pe lângă beneficiile imediate ale unei bune igiene a mâinilor, există și un beneficiu de ansamblu al spălării regulate a mâinilor. Prin faptul că nu răspândiți boala în primul rând, reduceți incidența generală a prescrierii de antibiotice. Acest lucru ajută la combaterea rezistenței la antibiotice, care face ca infecțiile să fie mai greu de tratat.

"Pe lângă igiena mâinilor, reducerea utilizării antibioticelor este, de asemenea, crucială în prevenirea rezistenței la antibiotice", spune Rokhsar, adăugând că antibioticele ar trebui prescrise numai atunci când sunt necesare și adecvate. "Utilizarea inutilă a antibioticelor sau nefinalizarea întregului tratament poate contribui la dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice. O bună igienă a mâinilor și utilizarea responsabilă a antibioticelor merg mână în mână în lupta împotriva rezistenței la antibiotice", spune el.

Data viitoare când vă suflați nasul, faceți partea dvs. pentru a limita răspândirea bolii. Spălați-vă bine pe mâini cu apă caldă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde înainte de a atinge orice altceva.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel