Ce se întâmplă dacă nu te speli pe cap timp de o săptămână. La ce probleme te expui

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Darya Ogurtsova
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Darya Ogurtsova

Când vine vorba de spălatul părului, nu există reguli stricte și rapide: totul se reduce la ceea ce funcționează pentru tine. Majoritatea oamenilor declară că își spală firele de păr o dată la două zile, deși spălarea la două-trei zile poate fi perfect adecvată - și chiar benefică - pentru anumite tipuri de păr.

Dacă respectați acest program de spălări destul de frecvente, poate vă întrebați ce se întâmplă atunci când trece mai mult timp între șampoane. Steven Line, MD, medic specialist în medicină cosmetică și reprezentant al Asociației Americane de Cosmetică, spune că pot exista atât beneficii, cât și consecințe ale renunțării la o spălare timp de o săptămână, în funcție de tipul de păr și de starea scalpului tău.

"În general, cel mai bine este să vă ascultați părul și scalpul și să vă spălați părul după cum este necesar. Pentru unii oameni, asta poate fi în fiecare zi, iar pentru alții, poate fi o dată pe săptămână", spune Line pentru Best Life.

Uleiurile tale naturale îți vor hrăni părul

Potrivit Line, primul lucru pe care îl veți observa dacă nu vă spălați părul timp de o săptămână este o creștere evidentă a cantității de uleiuri din părul dumneavoastră. "Atunci când nu vă spălați părul în fiecare zi, scalpul dumneavoastră are șansa de a-și produce uleiurile naturale", explică el. "Aceste uleiuri, cum ar fi sebumul, îți pot hidrata și hrăni părul, făcându-l să pară mai sănătos și mai strălucitor."

Ca urmare, probabil că vei observa unele schimbări în textura părului tău - ceea ce poate fi o binecuvântare sau un blestem, în funcție de tipul de păr de la început. "Pentru cei cu părul creț sau ondulat, faptul că nu se spală părul la fel de des poate ajuta la îmbunătățirea texturii lor naturale. Uleiurile naturale pot ajuta la definirea și domolirea încrețirii, ceea ce duce la un aspect mai definit și mai elastic", spune Line. Cu toate acestea, el notează că, dacă aveți un scalp gras, faptul de a nu vă spăla părul poate provoca o acumulare de uleiuri, ceea ce poate face ca părul să pară gras și murdar.

Firele tale pot deveni mai puternice

Părul tău se poate rupe din mai multe motive: căldură, coafare, alimentație, stres și afecțiuni de bază, pentru a numi doar câteva. Line spune că șamponarea frecventă este un alt vinovat comun în spatele deteriorării și ruperii părului.

"Spălarea prea frecventă a părului îl poate lipsi de uleiurile sale naturale, lăsându-l uscat și predispus la rupere", spune Line pentru Best Life. "Spălându-ți părul mai rar, îi permiți părului tău să rețină mai multe uleiuri naturale, ceea ce poate ajuta la reducerea ruperii."

Este posibil să vedeți unele acumulări de produse

Spălatul părului mai rar poate fi în favoarea ta dacă nu folosești de obicei produse de styling. Cu toate acestea, "dacă folosești produse de păr precum gel, spumă sau spray, faptul că nu te speli pe cap timp de o săptămână poate duce la o acumulare de produs pe scalp și pe păr", spune Line. "Acest lucru îți poate îngreuna părul, făcându-l să pară tern și fără viață".

Desigur, unele produse pentru păr sunt special concepute pentru a fi folosite între spălări, inclusiv șampoanele uscate, spray-urile răcoritoare și unele produse de texturare. Atunci când vă spălați, puteți beneficia de folosirea unui șampon clarifiant, care poate ajuta la îndepărtarea excesului de produs de pe firele de păr și de pe scalp.

Scalpul dumneavoastră poate deveni iritat

Pentru majoritatea oamenilor, o săptămână fără șampon va duce cel puțin la unele efecte secundare neplăcute. "Faptul că nu vă spălați părul poate provoca o acumulare de uleiuri, murdărie și celule moarte ale pielii pe scalp. Acest lucru poate duce la un scalp cu mâncărimi, descuamat și iritat, care poate fi inconfortabil și inestetic", spune Line.

El adaugă că mulți oameni se confruntă cu o creștere excesivă a drojdiei și a bacteriilor, deoarece celulele moarte ale pielii rețin umezeala și căldura pe scalp. "Acest lucru poate duce la infecții ale scalpului, mirosuri neplăcute și chiar la căderea părului", avertizează el.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel