Ce se întâmplă dacă iei medicamente pentru alergii în fiecare zi. Pot avea efecte secundare grave

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Kateryna Hliznitsova
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Kateryna Hliznitsova

Sezonul cald a sosit, iar milioane de oameni suferă de alergii sezoniere. Asta pentru că, pe măsură ce natura înflorește în jurul nostru, polenul, iarba tăiată și sporii de mucegai sunt eliberați în aer, făcându-și loc în sistemele noastre respiratorii. Pentru cei afectați, acest lucru duce adesea la curgerea nasului, strănut, mâncărimi la nivelul ochilor, oboseală, tuse și multe altele. 

Dacă sunteți în căutarea unei ameliorări de lungă durată, vestea bună este că există multe opțiuni medicamentoase disponibile sub formă de pastile, lichide, spray-uri nazale, inhalatoare și picături pentru ochi. Cu toate acestea, s-ar putea să vă întrebați dacă acestea sunt sigure pentru a le lua zilnic și ce efect pot avea asupra organismului dumneavoastră pe termen lung.
Citiți în continuare pentru a afla ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră dacă luați medicamente pentru alergii în fiecare zi și pentru a afla avertismentul unui medic cu privire la motivul pentru care nu ar trebui să încetați niciodată să le luați brusc.

Unele medicamente pentru alergii pot fi luate în siguranță în fiecare zi

Disponibile atât sub formă de medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, cât și fără prescripție medicală, există o gamă largă de opțiuni de tratament dacă suferiți de alergii. Acestea includ antihistaminice, decongestionante, corticosteroizi, imunoterapie, inhibitori de leucotriene, stabilizatori de mastocite și altele, potrivit Clinicii Mayo.

Un medicament OTC, în special, este considerat potrivit pentru utilizarea zilnică, pe termen lung. "Alergologii recomandă antihistaminicele cu acțiune îndelungată, nesedante - cele care nu vă vor face somnoros - pentru utilizarea zilnică", scriu experții de la Cleveland Clinic.

Cu toate acestea, ele pot avea efecte secundare

Experții atrag atenția că și medicamentele considerate sigure pentru utilizarea zilnică pot avea efecte secundare nedorite. "Oamenii ar trebui să fie conștienți de faptul că medicamentele eliberate fără prescripție medicală nu sunt întotdeauna complet sigure", spune Kelly Johnson-Arbor, MD, medic toxicolog și director executiv interimar al Centrului Național de Otrăvire din Capitală.

Potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS), printre efectele secundare ale antihistaminicelor nesedante se numără uscăciunea gurii, durerile de cap și senzația de rău. Somnolența moderată este, de asemenea, listată ca un posibil efect secundar, chiar și pentru anumite produse etichetate ca fiind "fără somnolență".

Anumite medicamente nu sunt sigure pentru utilizarea zilnică

Unele medicamente pentru alergii ar trebui folosite doar ca o soluție pe termen scurt pentru simptomele de alergie. În mod similar, decongestionantele nu sunt considerate sigure pentru utilizarea zilnică. "Eticheta de pe ambalaj pentru aceste medicamente precizează că produsul trebuie utilizat doar pentru maximum trei zile", spune Johnson-Arbor. Medicamentele prescrise pentru alergii trebuie luate conform prescripției medicului dumneavoastră.

Unele medicamente pot provoca simptome de sevraj dacă le întrerupeți brusc

Johnson-Arbor explică faptul că unele medicamente sunt recomandate doar pentru o utilizare pe termen scurt, deoarece pe termen lung pot provoca "un dezechilibru al substanțelor chimice în organism, ceea ce duce la agravarea congestiei nazale atunci când medicamentul este în cele din urmă întrerupt". 

Unele medicamente fără prescripție medicală pentru alergii, care sunt aprobate pentru utilizare zilnică, pot provoca alte efecte secundare neplăcute dacă le întrerupeți brusc. Unul dintre cele mai frecvente efecte de sevraj este mâncărimea, pe care mulți pacienți o descriu ca fiind "distinct diferită (și adesea descrisă ca fiind mai rea) decât mâncărimea asociată cu alergiile sezoniere", spune Johnson-Arbor. "Când medicamentele sunt reluate, simptomele dispar de obicei, ceea ce îi face pe unii oameni să creadă că au o dependență de medicamente", spune ea pentru Best Life.

Dacă intenționați să luați medicamente pentru alergii în fiecare zi pentru o perioadă lungă de timp, toxicologul recomandă să vă reduceți încet consumul atunci când sunteți gata să vă opriți. Discutați cu medicul sau farmacistul dumneavoastră pentru a afla mai multe despre cum să luați sau să întrerupeți medicamentele pentru alergii pentru a minimiza posibilele efecte secundare sau simptome de sevraj.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel