Ce se întâmplă dacă consumi alcool când iei antibiotic. Mituri și adevăruri

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash

Mulți oameni sunt avertizați de medicul lor că, consumul de alcool în timpul tratamentului cu antibiotic ar putea fi riscant.  Aproximativ două treimi dintre adulții din Regatul Unit spun că beau în mod regulat. Așa că, dacă sunteți unul dintre aceștia, este util să cunoașteți detaliile despre când puteți și când nu puteți să beți în timp ce luați antibiotice.

Puteți bea alcool pe antibiotice?

NHS spune, în mod liniștitor, că "este puțin probabil ca consumul moderat de alcool să cauzeze probleme dacă luați cele mai frecvente antibiotice" - cu câteva excepții. Dar, în general, "este bine să evitați consumul de alcool atunci când luați medicamente sau nu vă simțiți bine".

 

Unii experți spun că băutura poate împiedica antibioticele să funcționeze corect. Clinica Mayo spune că alcoolul vă poate reduce energia și poate întârzia cât de repede vă recuperați după o boală. De asemenea, alcoolul este un diuretic, provocând deshidratare, ceea ce nu este niciodată ideal atunci când nu vă simțiți bine.

De asemenea, băutura poate intensifica simptomele unei boli pe care o aveți deja, cum ar fi amețeala sau somnolența. Unele antibiotice interacționează cu anumite băuturi, inclusiv vinul roșu și berea, provocând o creștere periculoasă a tensiunii arteriale. Prin urmare, este important să citiți prospectul informativ al oricărui antibiotic care v-a fost prescris dacă intenționați să beți, potrivit THESUN

 

Există vreo excepție?

Există unele circumstanțe în care oamenii ar trebui să evite complet alcoolul. Mai exact, pastilele care sunt utilizate pentru a elimina infecțiile dentare și vaginale sau ulcerele infectate ale picioarelor și plăgile de presiune, în timp ce cel din urmă este uneori utilizat pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor numite Helicobacter pylori (H. pylori) din intestin.

Alcoolul poate provoca o reacție gravă atunci când este combinat cu aceste medicamente. Simptomele pot include:

Dispnee
Dureri de cap
Dureri toracice
Înroșirea pielii
Bătăi ale inimii crescute sau neregulate
Amețeală
Greață și vărsături

 

Cât timp după administrarea de antibiotice este sigur să bei?

Unele pachete de antibiotice specifică un interval de timp în care trebuie să evitați să beți. De exemplu, trebuie să evitați consumul de alcool timp de cel puțin 24 de ore după terminarea unui tratament.

 

Ce sunt antibioticele?

Antibioticele sunt utilizate pentru a trata sau preveni anumite infecții bacteriene prin uciderea anumitor bacterii. Unele antibiotice sunt, de asemenea, distribuite dacă o infecție prezintă un risc de complicații mai grave - cum ar fi după o intervenție chirurgicală.

Diferite antibiotice vizează diferite tulpini de bacterii. Unele sunt foarte specializate și sunt eficiente doar împotriva anumitor bacterii, în timp ce altele, numite antibiotice cu spectru larg, atacă o gamă mai largă de bacterii. Dozele sunt fie orale, fie topice - cum ar fi cremele și loțiunile utilizate pentru tratarea infecțiilor cutanate -, fie intravenoase, ceea ce înseamnă că sunt administrate prin injectare sau picurare. Acestea din urmă tind să fie utilizate atunci când o infecție este mai gravă.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel