Ce se întâmplă dacă bei bere zilnic. Boala pe care o poate declanșa consumul excesiv de alcool

Data actualizării: | Data publicării:
Bere. Foto Spectacola
Descriere foto: Bere. Foto Spectacola

Consumul zilnic de bere, în cantități mari, poate avea urmări grave asupra sănătății.

Deși alcoolul este deshidratant, un pahar mare și rece de bere la finalul unei zile toride pare cea mai bună idee. Dar, ca în cazul aproape oricărei băuturi, prea mult strică.


Alcoolul poate reprezenta o amenințare pentru organele vitale - în primul rând pentru ficat. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că una dintre funcțiile cheie ale ficatului este de a descompune și filtra toxinele și alte substanțe dăunătoare din sânge - iar alcoolul este considerat o toxină. Dar asta nu este tot ceea ce face acest organ. Acesta produce, de asemenea, proteine, enzime și hormoni pe care organismul îi folosește pentru a se feri de infecții.

 

Potrivit Jopkins Medicine, ficatul este, de asemenea, responsabil pentru producerea bilei, care ajută la descompunerea grăsimilor în intestinul subțire în timpul digestiei și elimină deșeurile. Organul ajută chiar și la reglarea coagulării sângelui. Ca motor din spatele atâtor procese esențiale din organism, este vital ca ficatul să rămână în formă maximă pentru a putea funcționa corect și pentru a vă menține sănătos. Dar dacă beți prea mult alcool, care ar putea consta în mai mult de două-trei beri în fiecare zi, atunci ați putea fi expus riscului de deteriorare a ficatului, potrivit Addictioncentre.

Băutorii înrăiți prezintă un risc ridicat de a dezvolta boala ficatului gras alcoolic, cunoscută și sub numele de steatoză hepatică. De fapt, se estimează că 90% dintre băutorii înrăiți au un anumit grad al acestei afecțiuni, arată studiile. Consumul prea mare de alcool poate inhiba descompunerea grăsimilor în ficat, prin urmare, apare acumularea de grăsime.

În plus, ficatul este responsabil pentru descompunerea celei mai mari părți a alcoolului pe care îl consumați - un proces care generează substanțe nocive. Aceste substanțe pot apoi să favorizeze inflamația, să deterioreze celulele hepatice și, în cele din urmă, să slăbească sistemul imunitar al organismului dumneavoastră. Vestea bună? Boala este reversibilă.

 

Boli hepatice mai grave


O persoană care suferă de o boală hepatică alcoolică își poate îmbunătăți starea de sănătate prin eliminarea alcoolului din alimentație timp de cel puțin câteva săptămâni. Potrivit Healthline, dacă beți multă bere în mod regulat și începeți să observați disconfort în apropierea ficatului, vă simțiți obosit sau aveți o pierdere inexplicabilă în greutate, ar putea fi simptome ale bolii hepatice alcoolice.

Potrivit Standford Health Care, dacă nu este tratată pentru la timp, aceasta se poate transforma în hepatită alcoolică, care este mult mai gravă și poate să nu fie reversibilă. De fapt, cel mai bun tratament pentru persoanele cu acest tip de afectare a ficatului este să nu mai consume alcool niciodată. Țesutul cicatricial poate înlocui țesutul sănătos din ficat după ani de zile de consum constant de alcool și de afectare a ficatului, într-un proces numit fibroză. Pe măsură ce acest țesut cicatricial continuă să se formeze, se dezvoltă ciroza alcoolică, care împiedică ficatul să funcționeze corect. În cele mai grave cazuri, poate fi necesar un transplant de ficat.

Bineînțeles, dacă bănuiți că ceva nu este în regulă, faceți o programare la medic pentru a obține un diagnostic corect. Între timp, limitați-vă la a bea doar una sau două beri la două zile sau chiar mai rar pentru a vă proteja ficatul de daune.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel