Ce se întâmplă dacă dormi machiată. Avertismentul dermatologilor

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Apostolos Vamvouras
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Apostolos Vamvouras

Fie că urmați o rutină de curățare elaborată, în mai multe etape, fie că pur și simplu vă clătiți când faceți duș, spălarea și hidratarea feței vă poate ajuta pielea să arate cât mai bine. Cu toate acestea, cine dintre noi - din uitare sau din pură epuizare - nu a sărit în pat cu fața plină de machiaj și nu a lăsat pielea să sufere consecințele? Iată la ce riscuri te supui. 

Acest obicei comun poate provoca o serie de probleme ale pielii și ochilor, avertizează unii experți. Cu toate acestea, alții spun că îngrijorarea cu privire la dormitul cu machiaj este exagerată - și nu prea este un motiv de îngrijorare. Citiți mai departe pentru a afla ce se întâmplă dacă adormiți cu machiajul pe față, potrivit a doi dermatologi cu păreri categoric diferite.

Dormitul cu machiaj îți poate afecta pielea, spun unii experți

Consensul comun este că adormitul în machiaj este dăunător pentru tenul tău, mai ales dacă se întâmplă ca pielea ta să fie deosebit de predispusă la acnee sau sensibilă.

"Atât pielea delicată, cât și ochii tăi vor avea de suferit dacă te duci la culcare machiată", spune Anna Chacon, MD, un dermatolog certificat în Miami, Florida și scriitor pentru MyPsoriasisTeam. "Chiar și acea "doar o singură noapte" ar putea duce la o mulțime de probleme dăunătoare."

Alte posibile consecințe? Chacon citează mai multe linii fine și riduri, o piele cu aspect "tern, fără viață", pori înfundate și piele deshidratată din cauza săritului peste crema hidratantă de noapte.

A merge la culcare cu rimelul pe față poate duce la probleme oculare

La fel cum un coș se poate forma atunci când uleiul și celulele moarte ale pielii rămân blocate sub piele, orjele se pot forma atunci când o glandă uleioasă de lângă geană se înfundă și se infectează. Chacon notează că adormitul cu machiaj poate crește șansele de a dezvolta o astfel de problemă oculară.

Ea spune pentru Best Life că dacă îți faci un obicei din a adormi machiată "s-ar putea să-ți irite ochii și, eventual, să-ți afecteze vederea". De fapt, o femeie din Australia, care a recunoscut că și-a spălat rar rimelul pe timp de noapte în 25 de ani de utilizare, a descoperit că pigmentul s-a deplasat în pleoapa superioară. 

Unii dermatologi spun că dormitul în machiaj nu este o mare problemă

Deși pare prudent să vă spălați și să vă hidratați fața la intervale regulate, un dermatolog spune că nu este nimic deosebit de dăunător dacă nu faceți acest lucru pe timp de noapte. De fapt, ea spune că există o singură consecință probabilă dacă adormiți cu machiajul pe față: "Vei avea o față de pernă murdară".

"Da, există mulți dermatologi care spun că machiajul lăsat pe timp de noapte va înfundă porii, va provoca riduri sau va îmbătrâni pielea. Dar adevărul este că nu există studii valide care să dovedească vreuna dintre aceste concluzii", spune Fayne Frey, MD, FAAD, dermatolog din Nyack, New York, și autor al cărții The Skincare Hoax. "Femeile se machiază toată ziua fără nicio problemă și, doar pentru că ne întindem la orizontală noaptea și stingem luminile, cumva același machiaj, care probabil că în cea mai mare parte s-a șters, devine un fel de amenințare", spune ea pentru Best Life.

Nu uitați să vă spălați și fața de pernă

O față de pernă murdară poate veni ea însăși cu efecte de alterare a pielii dacă este lăsată suficient de mult timp, spun unii experți. Acest lucru înseamnă că ar putea fi necesară o spălare mai frecventă dacă intenționați să săriți peste rutina de îngrijire a pielii de noapte fără consecințe.

"Dacă nu vă spălați fața de pernă și așternuturile a doua zi, riscați o contaminare inversă, astfel încât, chiar dacă ajungeți să vă spălați pe față înainte de a merge la culcare, acel produs rezidual se va afla deja pe fața de pernă și, de fapt, se va transfera înapoi pe piele atunci când vă întindeți", a declarat pentru Glamour Dendy Engelmann, MD, director de chirurgie dermatologică la Metropolitan Hospital.

Cheia, se pare, este să acorzi atenție la ceea ce funcționează pentru tine și pentru tipul tău de piele. Utilizând un produs de curățare și o cremă hidratantă blândă - cel puțin în majoritatea timpului - ar trebui să vă puteți menține strălucirea de zi cu zi fără prea multe întreruperi atunci când rutina dvs. ia o întorsătură neașteptată.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel