Ce se întâmplă cu organismul tău dacă nu bei apă toată ziua, potrivit medicilor

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor engin akyurt
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor engin akyurt

Știm cu toții că este esențial să bem apă pe tot parcursul zilei, însă prea mulți dintre noi uită până când efectele deshidratării se instalează. Iată ce se întâmplă cu organismul tău dacă nu bei apă toată ziua.

 "Este esențial să faci din consumul de apă o prioritate în viața ta de zi cu zi", spune K. Mitchell Naficy, MD, medic de familie certificat, pentru Best Life. 

"Încercați să beți cel puțin opt pahare de 8 pahare de apă în fiecare zi și beți mai mult atunci când faceți exerciții fizice sau sport, pe vreme caldă sau dacă vă simțiți rău", spune el. Citește mai departe pentru a afla ce se întâmplă cu organismul tău dacă nu bei apă toată ziua, potrivit medicilor și altor experți.

Obiceiurile tale de la baie se vor schimba

În afară de sete, schimbările de la baie sunt printre primele simptome pe care le puteți observa la deshidratare. Veți face pipi mai rar, iar culoarea urinei se va schimba probabil de la un galben deschis - care indică o bună hidratare - la un galben mai închis sau chiar la o culoare ambrată-maronie. Dacă se întâmplă acest lucru, ar trebui să servească drept memento că este timpul să beți.

Este posibil să aveți amețeli, dureri de cap și oboseală

Atunci când neglijați să beți apă toată ziua, puteți observa că vă simțiți amețit, că vă doare capul sau că vă simțiți obosit, spune Naficy. Acesta este doar unul dintre modurile prin care "corpul tău te avertizează că are nevoie de lichide pentru a funcționa corect", explică el.

Potrivit Clinicii Cleveland, de obicei, puteți ajuta la rezolvarea unei dureri de cap cauzate de deshidratare prin consumul de apă, odihnă și administrarea de analgezice fără prescripție medicală. Cu toate acestea, amețeala poate indica o problemă mai gravă, spun experții lor. "Dacă aveți semne de deshidratare severă (cum ar fi confuzie sau amețeli), solicitați imediat ajutor medical", scriu aceștia.

Ai putea avea probleme cu ochii

Atunci când nu beți apă toată ziua, puteți observa, de asemenea, modificări ale sănătății oculare și ale vederii. "Dacă nu se bea apă în cantități adecvate pe tot parcursul zilei, se poate ajunge la pierderea de lichide în organism", spune Besty S. Jacob, OD, optometrist în Florida, la True Eye Experts, la Best Life. "Acest lucru, la rândul său, poate duce la uscăciunea ochilor, la oboseala ochilor și la probleme de vedere, cum ar fi iritarea, lăcrimarea în exces, vederea încețoșată sau senzația de corp străin în ochi. Fără lacrimi suficiente pentru a hrăni ochii, aceștia pot fi mai predispuși la infecții."

Jacob adaugă că deshidratarea poate provoca ochi obosiți, vedere încețoșată, dureri de cap și vedere dublă. "Pentru a ameliora aceste simptome, este important să consumați multă apă și să folosiți picături oculare lubrifiante", spune el. "Consumul unor cantități adecvate de apă pe tot parcursul zilei este esențial pentru a asigura o hidratare adecvată atât pentru sănătatea generală, cât și pentru sănătatea ochilor."

Este posibil să fiți mai predispus la accident vascular cerebral din cauza căldurii

Dacă nu te hidratezi corespunzător în zilele călduroase poți declanșa un episod acut de sănătate, spune Naficy. "Una dintre cele mai grave probleme este scăderea capacității organismului de a vă regla temperatura internă. Atunci când corpul tău este deshidratat, nu poate elibera căldura la fel de repede, ceea ce face ca organismul tău să se supraîncălzească și duce la un accident vascular cerebral din cauza căldurii", explică el.

Deși rehidratarea sau găsirea unui loc mai răcoros poate ajuta la diminuarea simptomelor de insolație în timp ce așteptați ajutor, Clinica Mayo spune că va trebui să fiți consultat de un medic. "Tratamentul la domiciliu nu este suficient pentru insolație. Dacă aveți semne sau simptome de insolație, solicitați ajutor medical de urgență", scriu experții lor.

Ați putea dezvolta probleme digestive

După ce beți puțină sau deloc apă într-o zi, puteți observa, de asemenea, că tractul digestiv începe să aibă de suferit. "Corpul tău are nevoie de apă pentru a digera și absorbi în mod corespunzător nutrienții importanți, așa că te poți confrunta cu probleme digestive precum constipația sau crampele", spune Naficy. A fi deshidratat în mod cronic poate duce la probleme gastro-intestinale și mai grave, inclusiv ulcere gastrice, gastrită, reflux acid și multe altele.

Tensiunea arterială poate fi afectată

Faptul de a nu bea apă într-o zi ar putea duce, de asemenea, la o scădere a volumului de sânge, sau a cantității de lichid din vasele de sânge. "A avea un volum normal al sângelui este important, deoarece permite sângelui să ajungă la toate țesuturile și organele din corp", explică Healthcare Associates of Texas.

Naficy notează că și deshidratarea pe termen scurt poate provoca o scădere a volumului de sânge, ceea ce duce la amețeli, paloare și tensiune arterială scăzută. "În cazuri extreme, deshidratarea poate provoca confuzie, pierderea cunoștinței și chiar moartea" ca urmare, avertizează el.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel