Ce se întâmplă cu organismul tău dacă înghiți gumă de mestecat, potrivit unui medic

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Joseph Costa
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Joseph Costa

Probabil că am auzit cu toții la un moment dat legenda urbană: dacă înghiți guma de mestecat, aceasta rămâne în organism timp de șapte ani. Dar chiar așa este? Și unde ar putea să stea șapte ani, mai exact? În stomacul tău? În colon? Oricât de neverosimil ar suna acest zvon, unii dintre noi au trăit probabil cu teama de a nu înghiți accidental guma. Iată ce se întâmplă cu organismul tău dacă înghiți gumă de mestecat, potrivit unui medic.

Cei mai mulți dintre noi ne punem sistemul digestiv la încercare în fiecare zi prin consumul unei varietăți de alimente, de la fructe și legume, până la alimente care nu par a fi deosebit de digerabile Este guma de mestecat chiar atât de diferită?

Da, spune Michael, care explică faptul că organismul nostru nu poate digera guma. Pentru a înțelege de ce, să începem prin a ne uita la compoziția gumei de mestecat.

Cele mai multe gume constau dintr-o "bază de gumă insolubilă (rășini, umectanți, elastomeri, emulgatori, materiale de umplutură, ceară, antioxidanți și înmuiere), îndulcitori și agenți de aromatizare", potrivit unui articol din 2018 din revista Natural and Artificial Flavoring Agents and Food Dyes. Acea bază de gumă poate fi acoperită cu un exterior zaharat realizat din "îndulcitori, agenți de aromatizare, agenți de colorare și acizi de fructe", notează autorii.

De cele mai multe ori, înghițirea gumei nu vă va face rău

În ciuda acestei liste de ingrediente care sună înfricoșător (elastomeri, emulgatori și umectanți), Michael spune că, în cele mai multe cazuri, înghițirea unei gume de mestecat nu este o mare problemă.

"Dacă înghițiți guma, corpul tău nu o poate digera, dar guma se deplasează, de obicei, relativ intactă prin sistemul tău digestiv", spune el.

Totuși, dacă nu găsim un coș de gunoi sau o bucată de hârtie în care să înfășurăm acea gumă lipicioasă, ar trebui să mergem mai departe și să o înghițim?

Înghițirea regulată a gumei poate duce la apariția unor simptome neplăcute.

Înainte de a vă face un obicei din a vă înghiți guma după ce își pierde aroma, ar fi înțelept să țineți cont de acest avertisment al lui Michael: "Dacă înghițiți în mod repetat cantități excesive de gumă, te poți expune riscului de dureri abdominale, gaze, diaree, constipație cronică și ulcere bucale." Desigur, vorbește despre cantități "excesive" și despre repetarea acestui lucru - dar dacă mesteci gumă în mod frecvent, probabil că este mai bine să nu tentezi soarta. 

Un blocaj intestinal datorat înghițirii gumei este grav - dar rar

Doar pentru că Michael spune că guma de mestecat "de obicei" trece prin sistemul nostru fără să provoace drame, asta nu înseamnă că nu există un potențial de consecințe grave. "În cazuri rare, înghițirea unei cantități mari de gumă sau înghițirea gumei împreună cu alte obiecte nedigerabile poate provoca un blocaj în tractul digestiv", explică Michael.

În timp ce cei mai mulți dintre noi probabil că nu mestecă mai mult de o gumă  sau două la un moment dat (cel mult trei!) și este și mai puțin probabil să o înghită împreună cu un alt obiect nealimentar, este bine să fim conștienți de semnele unui blocaj intestinal, despre care Clinica Cleveland spune că este o urgență medicală care poate necesita o intervenție chirurgicală.

"Simptomele unui blocaj intestinal pot include dureri abdominale, crampe, constipație, pierderea poftei de mâncare, vărsături, senzație de plenitudine sau umflătură extremă și incapacitatea de a avea o mișcare intestinală sau de a elimina gaze", spune Michael.

Dacă vă confruntați cu oricare dintre acestea și credeți că ar putea fi vorba de un blocaj intestinal, consultați furnizorul de servicii medicale cât mai curând posibil, indiferent dacă ați înghițit sau nu gumă în mod regulat. (Și dacă ați făcut-o, luați în considerare păstrarea unor bucăți de hârtie în buzunar pentru a elimina ușor - și în siguranță! - guma), potrivit bestlife.com

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel