Ce se întâmplă când nu-ți speli prosoapele în fiecare zi. Avertismentul specialiștilor

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor the blowup
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor the blowup

Deși cele mai multe dintre obiceiurile de igienă care ne mențin în siguranță sunt puse în aplicare atunci când suntem în public - de exemplu, purtarea măștii și spălarea frecventă a mâinilor - este important să minimizați răspândirea germenilor și în propria casă. În special, unii experți spun că spălarea frecventă a prosoapelor vă poate ajuta să țineți la distanță virușii și bacteriile.

Dacă ultimii ani în care am trăit o pandemie ne-au învățat un lucru, acesta este importanța unei bune sănătăți. Prin extensie, am învățat, de asemenea, valoarea unor bune obiceiuri de igienă, care pot contribui la limitarea răspândirii germenilor infecțioși.

Iată ce se întâmplă când nu-ți speli prosoapele în fiecare zi:

Dacă nu vă spălați prosoapele după fiecare folosire, experții au o veste bună: este puțin probabil ca acest lucru să provoace o problemă de sănătate imediată. De fapt, reutilizarea prosoapelor este o alegere ecologică care ajută la reducerea consumului de apă și energie.

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că prosoapele pe care le-ați folosit o dată sunt lipsite de germeni - de fapt, fiind umede, calde și absorbante, ele oferă un mediu ideal pentru ca germenii să se dezvolte și să se dezvolte. Cheia este să vă păstrați prosopul pentru dumneavoastră, spun experții. Asta pentru că, deși este sigur să intrați în contact cu propriii germeni, este mai bine să nu-i împărțiți cu nimeni altcineva din gospodărie.

Acești germeni trăiesc probabil pe prosoapele dumneavoastră

Având în vedere că prosoapele dvs. își petrec cea mai mare parte a timpului în baie, nu este surprinzător faptul că acestea sunt adesea contaminate cu bacterii care cauzează boli. Cu toate acestea, ați putea fi surprins să aflați cât de răspândită poate fi această contaminare. Charles Gerba, un microbiolog de la Universitatea din Arizona, a declarat pentru Time în 2017 că, dacă vă folosiți prosoapele pentru a vă usca mâinile după ce le spălați, este aproape sigur că acestea adăpostesc bacterii fecale. De fapt, cercetările sale au indicat că 90 la sută dintre prosoapele de baie erau contaminate cu bacterii coliforme și că 14 la sută purtau E. coli.

"Cu cât prosoapele rămân mai mult timp umede, cu atât mai mult timp drojdiile, bacteriile, mucegaiurile și virușii rămân în viață și rămân active", scrie medicul dermatolog Alok Vij, MD, pentru Cleveland Clinic. "Acestea pot provoca o epidemie de ciupercă a unghiilor de la picioare și veruci, sau pot face ca aceste afecțiuni ale pielii să se răspândească", spune el, adăugând că prosoapele murdare "pot provoca cu siguranță o acutizare a eczemei sau a dermatitei atopice".

Iată cât de des trebuie să vă spălați prosoapele

Potrivit lui Gerba, prosoapele care au fost spălate mai des au avut niveluri mai scăzute de prezență bacteriană. „Ar trebui să vă planificați să vă spălați prosoapele de mâini o dată la două zile.„

Cu toate acestea, dacă vă folosiți prosoapele exclusiv după duș, ați putea să le prelungiți cu o zi în plus, spălându-le o dată la trei zile. Acest lucru se datorează faptului că dușurile tind să asigure o curățare mai temeinică, în comparație cu spălatul pe mâini după ce folosiți baia. Mulți experți susțin acest program de spălare a prosoapelor de două ori pe săptămână, deși unii spun că spălarea cel puțin o dată pe săptămână poate fi suficientă.

Iată când trebuie să le spălați mai des

Câteva scenarii merită spălarea mai frecventă a prosoapelor, scrie Vij. De exemplu, dacă sunteți bolnav și locuiți cu alte persoane, ar trebui să vă planificați să vă spălați zilnic rufele, spune el.

Faptul că aveți copii în casă este un alt motiv pentru a vă gândi să vă spălați prosoapele mai des - la urma urmei, ei sunt adesea mai puțin minuțioși decât adulții atunci când vine vorba de spălarea mâinilor, ceea ce înseamnă că este mai probabil să se șteargă cu germeni pe prosoape după ce folosesc baia.

În cele din urmă, prosoapele de gimnastică - în special cele păstrate în geanta de gimnastică toată ziua - sunt cunoscute pentru că adăpostesc mai mulți germeni decât prosopul obișnuit. Asigurați-vă că le spălați după fiecare utilizare, recomandă Vij, potrivit bestlifeonline.com

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel