Ce se întâmplă când lași tubul pastă de dinți fără capac. Avertismentul stomatologilor

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor 莎莉 彭
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor 莎莉 彭

Într-o relație, cuplurile au propriile lor simpatii și antipatii - și propriile neplăceri. În fruntea listei multora se află modul în care este întreținută baia, mai exact dacă capacul este pus la loc pe pasta de dinți după ce o folosești. Este destul de simplu să înlocuiești capacul după ce-ți perii dinții, dar este, de asemenea, ușor să pui pasta de dinți jos și să uiți de ea când ai terminat.

Dacă vă sună bine, ar trebui să vă reconsiderați obiceiul. Dincolo de faptul că îți enervează partenerul, stomatologii spun că poate avea un impact asupra sănătății tale dentare. 

Atrage bacteriile

Dacă aveți o atitudine cu privire la dezbaterea privind capacul pastei de dinți, un fapt cheie vă poate convinge. Atunci când tubul de pastă de dinți este lăsat deschis, acesta este un "teren de reproducere pentru bacterii", spune Bill Dorfman, DDS, dentist cosmetic celebru.

"În general, pasta de dinți expusă, fără capac sau cu capacul desfăcut, poate atrage germeni", explică Lauren Becker, DDS la Lauren Becker Dentistry. "Acest lucru poate avea un impact asupra sănătății și bunăstării tale generale. De exemplu, dacă lăsați capacul desfăcut în baie, bacteriile care se împrăștie atunci când trageți apa la toaletă ar putea ajunge în ea."

Încă nu v-ați dezgustat? Devine și mai rău. Potrivit lui Dorfman, s-a constatat că atât bacteriile, cât și ciupercile se dezvoltă în pasta de dinți care a fost lăsată deschisă, deoarece acestea se dezvoltă "într-un mediu cald și umed".

"Creșterea bacteriilor poate duce la probleme de sănătate orală, cum ar fi carii, gingivită și halitoză (respirație urât mirositoare)", spune Dorfman. "Aceste probleme, inclusiv placa bacteriană, pot duce la probleme de sănătate mai mari, cum ar fi bolile de inimă."

Se usucă

De asemenea, medicii stomatologi spun că dacă lăsați tubul de pastă de dinți fără capac, aceasta se poate usca - și nimănui nu-i place senzația de pastă tare și gumoasă pe dinți.

"Când lași capacul de pe pasta de dinți fără capac, aceasta poate cauza uscarea pastei de dinți, făcând-o mai greu de folosit", spune Jeffrey Sulitzer, DMD, director clinic, pentru Best Life.

În plus, cu prețurile de la magazinul alimentar foarte mari, cu toții încercăm să economisim acolo unde putem, ceea ce reprezintă un motiv în plus pentru a pune capacul la loc. Potrivit lui Becker, dacă lăsați capacul jos, va trebui să cumpărați un alt tub de pastă de dinți mai devreme sau mai târziu, deoarece aceasta va deveni "crustă într-un timp mai scurt".

Este mai puțin eficient

Lior Tamir, DDS, dentist generalist și cosmetic din San Francisco, explică faptul că, atunci când capacul este lăsat fără capac, pasta de dinți se usucă și se oxidează.

"Acest lucru ar putea face ca ingredientele active să fie mai puțin eficiente", avertizează Tamir. "În esență, acest lucru face ca pasta de dinți să fie mai puțin eficientă în îndepărtarea plăcii și în restaurarea și remineralizarea dinților pentru a reduce cariile."

Dorfman notează că acest lucru este deosebit de important dacă cumpărați pastă de dinți care conține fluorură.
"Fluorul se poate descompune atunci când este expus la aer, lumină sau căldură, lăsând pasta de dinți în imposibilitatea de a proteja dinții împotriva cariilor și a altor probleme de sănătate orală", spune el. "Dacă un ingredient activ precum fluorul devine ineficient, atunci pasta de dinți nu vă mai poate proteja dinții și riscați să aveți carii și alte probleme de sănătate orală, ceea ce poate duce la probleme generale de sănătate."

Medicii dentiști sunt de acord că capacul trebuie să fie pus la loc

Medicii stomatologi au un consens pentru a pune capăt dezbaterii despre capacul pastei de dinți: Ar trebui să-l pui la loc. În plus, Tamir recomandă să țineți cont de data de expirare - "asigurându-vă că aveți pastă de dinți proaspătă, cu ingrediente active care vă pot menține dinții sănătoși, fără carii și proaspeți".

Dar, dincolo de păstrarea sănătății dentare, Becker spune că schimbarea obiceiurilor tale poate afecta pozitiv viața ta amoroasă.

"Știm cu toții că pot exista destul de multe tensiuni acasă dacă unul dintre parteneri este o persoană de tipul celor care pun capacele, iar celălalt este de tipul celor care pun capacele", spune ea. "Asigurați-vă că vorbiți despre asta cu partenerul dvs. mai degrabă decât cu dentistul dvs.".



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel