Ce se întâmplă când folosești prea multe picături pentru ochi. Avertismentul medicilor

Data publicării:
Sursa foto: freepik, autor costefamerpik
Descriere foto: Sursa foto: freepik, autor costefamerpik

Fie că sunt utilizate pentru a trata iritații, alergii, sindromul ochiului uscat sau afecțiuni grave, precum infecții, glaucom sau cataracta, picăturile de ochi sunt printre cele mai comune soluții recomandate de către specialiștii din cabinete oftalmologice și farmacii. Cu toate astea, folosirea excesivă a picăturilor de ochi poate agrava situația.

"Ochii uscați fac parte din procesul natural de îmbătrânire și, prin urmare, mai mulți ochi uscați sunt observați la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani", spune Matthew Hildebrand, OD, optometrist și director clinic la Kleiman Evangelista Eye Centers of Texas, menționând, de asemenea, că "femeile sunt mai predispuse să dezvolte ochi uscați din cauza schimbărilor hormonale cauzate de sarcină și menopauză".

Ce se întâmplă când folosești prea multe picături pentru ochi

În timp ce primul impuls ar putea fi acela de a căuta un flacon de picături pentru ochi pentru a ameliora iritațiile, folosirea lor prea frecventă - sau folosirea unui tip greșit - poate înrăutăți problema.

James Kelly, MD, oftalmolog la Kelly Vision Center din New York, spune pentru Best Life că, deși crede că toată lumea ar trebui să își mențină ochii hidratați corespunzător cu picături pentru ochi, mai ales în timpul iernii, este important să folosești picăturile pentru ochi în mod corect și să știi când este timpul să consulți un medic în legătură cu ochii uscați.

Ochii uscați tind să se înrăutățească în timpul iernii

Dacă vă simțiți ochii mai iritați decât de obicei atunci când vremea devine rece, există un motiv întemeiat.

"O serie de factori exacerbează uscăciunea ochilor în timpul iernii, inclusiv sistemele de încălzire din interior, umiditatea ambientală scăzută și, în general, condițiile meteorologice reci și vântoase", spune Kelly, menționând că "ochiul uscat afectează aproximativ 23 de milioane de persoane la nivel național" și că "cei care petrec mult timp uitându-se la calculator, tabletă sau smartphone prezintă un risc mai mare". Glandele disfuncționale, diabetul, apneea de somn și anumite proceduri cosmetice pot provoca, de asemenea, ochi uscați, spune el.

"Alte cauze pot fi medicamentele, cum ar fi antihistaminicele, decongestionantele sau medicamentele pentru tensiunea arterială", adaugă Hildebrand.

Este important să folosiți tipul potrivit de picături pentru ochi 

"În mod obișnuit, prima modalitate de a începe un tratament pentru ochii uscați ar fi folosirea picăturilor de ochi fără prescripție medicală sau a lacrimilor artificiale, așa cum îmi place să le numesc", spune Hildebrand. "Există o cantitate extinsă de mărci și tipuri diferite de lacrimi artificiale. Cele mai bune de utilizat sunt lacrimile artificiale fără conservanți. Acestea sunt flacoanele individuale pe care majoritatea mărcilor diferite le vor avea."

"Există și tipul greșit de picături pentru ochi. Acestea fac o treabă foarte bună pentru a îndepărta roșeața din albul ochilor noștri, dar... în timp, poate provoca roșeață de revenire, în cazul în care, dacă opriți picătura brusc, poate duce la roșeață recurentă, care poate dura săptămâni întregi pentru a dispărea."

Hildebrand explică faptul că preferă lacrimile artificiale fără conservanți, deoarece sunt "mai bune pentru ochi" pe termen lung. "Conservanții care sunt introduși într-un flacon normal de lacrimi artificiale pentru a ajuta la păstrarea calității lacrimilor pot, de asemenea, să irite ochii dacă sunt utilizați pentru perioade lungi de timp sau prea frecvent."

Utilizarea prea frecventă a picăturilor pentru ochi poate agrava uscăciunea ochilor

"Folosirea picăturilor pentru ochi poate ajuta sau dăuna ochilor noștri, în funcție de ce și cum le folosim", explică Hildebrand. "Pelicula noastră lacrimală este alcătuită din trei straturi separate: mucină interioară, strat apos și strat lipidic exterior. Pentru ca un strat lacrimal normal să ajute la protejarea ochiului, toate cele trei straturi trebuie să fie în echilibru perfect. Dacă începem să folosim prea multe picături pentru ochi, acest lucru poate perturba acest echilibru, ceea ce duce la iritații și durere."

"În funcție de tipul de picături pentru ochi, utilizarea excesivă a acestora poate provoca o creștere a roșeaței și iritației", adaugă Kelly. "În cazul picăturilor care au rolul de a diminua roșeața, utilizarea excesivă a acestora poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de hiperemie de revenire, prin care ochii devin dependenți de ele și pot deveni și mai roșii atunci când picăturile sunt întrerupte. În cazul picăturilor care au rolul de a lubrifia ochii, utilizarea excesivă poate dilua lacrimile naturale și poate duce la creșterea disconfortului."



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel