Ce să MĂNÂNCI și ce nu dacă ai BILA leneșă. Regimul alimentar, cea mai potrivită soluție

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor engin akyurt
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor engin akyurt

Bila leneșă poate apărea în situații stresante, dar și din cauza obezității sau a unui dezechilibru hormonal. 

Dischinezia biliara, cunoscută și sub denumirea de „bilă leneșă”, este o tulburare funcțională simptomatică a vezicii biliare, a cărei etiologie precisă este necunoscută. Poate fi cauzată de tulburări metabolice care afectează motilitatea tractului gastrointestinal, inclusiv vezica biliară, sau de o modificare primară a motilității vezicii biliare în sine. Dischinezia biliară prezintă un complex de simptome asemănător cu cele ale colicii biliare.

Factorii de risc pentru aparția ”bilei leneșe”

Printre factorii de risc ai dischineziei biliare se  află: stresul, unele studii arată că acesta provoacă o disfuncție a receptorilor dopaminei, care poate impiedica vezica biliară să primească semnalele adecvate din creier; defectele neurohormonale; dezechilibrele hormonale; cauzele funcționale; creșterea rezistenței sfincterului Oddi; obezitatea; consumul anumitor alimente bogate în grăsimi; inflamația cronică; dezechilibrul hormonal.

Dischinezia biliară este, de asemenea, considerata a fi simptomul unor boli, cum ar fi: hipotiroidism, pancreatită, diabet, boala celiacă, calculi biliari, gastrită, ulcer duodenal, anemie hemolitică, lupus eritematos sistemic, fibromialgie. Aceasta din urmă se caracterizează prin spasme musculare care pot afecta și mușchii vezicii biliare.

Dischinezia biliară este mai frecventă la femei decât la bărbați, precum și la pacienții cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani.

Ce ai voie să consumi în caz de dischinezie biliară

Chiar dacă există diverse variante de tratament pentru dischinezia biliară, fie simptomatic, prin folosirea analgezicelor și antiinflamatoarelor, fie curativ, prin îndepărtarea chirurgicală a colecistului, în majoritatea cazurilor este indicat regimul alimentar special.

Astfel, simptomele se pot ameliora semnificativ dacă se urmează un regim pentru dischinezie biliară.

În cadrul acestui regim trebuie să mănânci de 5-6 ori pe zi, în porții mici (atenție, de preferat să nu mănânci alimente foarte reci sau fierbinți), și să bei cel puțin 2 litri de apă pe zi.

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel