Ce să faci când curge sânge din nas. Cauze, simptome și ce BOLI ascund sângerările nazale

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Ajay Karpur
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Ajay Karpur

Sângerările nazale la copii pot ascunde diferite boli. Sunt o serie de cauze care provoacă sângerările nazale. Cum previ sângerările.

Sângerările nazale se întâlnesc mai des în cazul bărbaților, al copiilor, adolescenților sau vârstnicilor. Sângerările nazale la copii nu sunt, în general, motiv de îngrijorare, însă dacă acestea persist, atunci trebuie contactat medicul specialist. Daniela Anca Gherman, medic specialist ORL, a explicat pe Facebook care sunt cauzele care pot provoca sângerările nazale. 

Sângerarea nazală - epistaxis - este frecvent întâlnită în patologia O.R.L.

”Epistaxis-ul posterior (din porţiunea profundă a foselor nazale, din sinusuri) este mai rar întâlnit, dar identificarea sursei sângerării e mai dificilă. Epistaxisul (sângerarea nazală) la copii poate fi un eveniment care provoacă anxietate atât pentru mama cât şi şi pentru copil, însă cele mai multe cazuri sunt auto-limitate şi benigne şi pot fi gestionate la domiciliu. Sângerările nazale la copii apar de obicei între 2 şi 10 ani; la sugari sunt neobişnuite şi necesită o evaluare suplimentară de către un medic pediatru. Deşi cele mai multe sângerări nazale la copii sunt spontane şi apar rar, unii copii pot prezenta sângerări nazale recurente”, explică medicul specialist ORL, Daniela Anca Gherman. 

Cauze frecvente

Medicii specialiști ne explică ce motive stau la baza sângerărilor nazale.

 

-  traumatismele minore (scobitul în nas)

-  infecţii respiratorii superioare

-  corpuri străine în nas

 - rinita alergică

 - expunerea la aer cald şi uscat

 - medicamente nazale (de exemplu, corticosteroizi)

Sângerările nazale pot ascunde boli grave

Dacă sângerările nazale persistă, acestea pot ascunde boli grave. În acest caz este indicat un consult de specialitate.

”Cauze mai puţin comune ale sângerării nazale la copii includ malformaţii vasculare, tumori nazale, leucemie şi diferite anomalii de coagulare a sângelui. Tratamentul pentru sângerări nazale la copii este similar cu cel pentru adulţi”, mai explică medicul.

Cum se tratează sângerările nazale

O sângerare nazală poate fi un eveniment traumatizant pentru copil, care poate fi speriat şi crede că ceva este în neregulă cu el, pentru că vede mult sânge. Astfel, părinții trebuie să rămână calmi și să îi încurajeze pe cei mici.

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel