Ce înseamnă dacă ai tensiunea oculară ridicată și ce boli se pot dezvolta odată cu trecerea timpului

Data publicării:
Foto Unsplash/ Amanda Dalbjörn
Descriere foto: Foto Unsplash/ Amanda Dalbjörn

Afecțiunea este cunoscută din punct de vedere medical sub numele de hipertensiune oculară și înseamnă că, deși nervul optic arată normal, presiunea din interiorul ochiului este mai mare decât în mod normal. 

Acest lucru se întâmplă de obicei dacă ochiul dumneavoastră nu drenează lichidele în mod corespunzător. În general, presiunea oculară ridicată nu este însoțită de niciun simptom, dar asta nu înseamnă că nu este gravă. Un studiu din 2002 publicat în Archives of Ophthalmology indică faptul că, atunci când nu sunt tratate, persoanele cu presiune oculară ridicată au șanse mai mari de a dezvolta glaucom.


Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), glaucomul este a doua cea mai frecventă cauză de orbire la nivel mondial. Printre persoanele cu un risc deosebit de ridicat de glaucom se numără afro-americanii cu vârsta de peste 40 de ani, persoanele de orice rasă cu vârsta de peste 60 de ani, persoanele cu antecedente familiale ale acestei afecțiuni și persoanele cu diabet.


Ce trebuie să știți despre glaucom


Dacă glaucomul ajunge într-un stadiu avansat, poate provoca vedere încețoșată, pete oarbe, dureri de cap severe, dureri oculare, greață și vărsături, halouri în jurul luminilor, înroșirea ochilor și, în cele din urmă, orbire, potrivit Clinicii Mayo


Orice pierdere a vederii cauzată de glaucom este ireversibilă, așa că este important să o depistați la timp. Este dificil să te bazezi pe simptome pentru detectare, deoarece persoanele cu glaucom adesea nu prezintă niciun simptom atunci când boala se află în stadii incipiente.


Acestea fiind spuse, Academia Americană de Oftalmologie recomandă efectuarea unui examen oftalmologic complet o dată la 20 de ani și de două ori la 30 de ani. Un examen complet ar trebui efectuat din nou la vârsta de 40 de ani, dar toate aceste orientări sunt supuse condițiilor medicale preexistente și istoricului dumneavoastră familial de boli oculare.


Potrivit CDC, oamenii își pot reduce riscul de pierdere a vederii din cauza glaucomului prin evitarea fumatului, practicarea de activități fizice și menținerea unei greutăți și a unei tensiuni arteriale sănătoase.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel