Ce influență are melodia ceasului deșteptător asupra trezirii / STUDIU

Data actualizării: | Data publicării:
Ceas deșteptător, sursa pixabay/ autor Štěpán Vraný
Descriere foto: Ceas deșteptător, sursa pixabay/ autor Štěpán Vraný

Sunetul de alarmă al ceasului deșteptător are o influență puternică asupra întregului organism. Oamenii de știință de la Universitatea Regală din Melbourne au explicat totul.

Să ne ridicăm dimineața din patul cald și să sărim direct cu picioarele în realitatea cotidiană, evident nu este una din activitățile noastre preferate. Totuși o facem foarte des, însă mulți încearcă să eficientizeze ritualul de trezire cu diverse trucuri. Unul dintre ele este chiar ceasul deșteptător. Unii aleg tonuri de alarmă mai bruște, alții plăcute, dar iată ce spun cercetătorii.

Potrivit acestora, omul se trezește mai repede și se simte mai bine dacă sunetul alarmei este melodios, nu brusc. Cercetătorii au efectuat un experiment cu 50 de persoane, care și-au înregistrat sentimentele după trezire, fiecare având tonuri de alarmă diferite. Astfel, s-a dovedit că volumul sau durata semnalelor nu au afectat bunăstarea voluntarilor, însă melodiile, da. Astfel, senzația de somnolență a fost simțită mai puțin de cei care aveau o melodie plăcută a ceasului deșteptător și nu semnale bruște.

Potrivit unuia dintre autorii studiului, profesorul Adrian Dyer, semnalele puternice perturbă activitatea creierului în momentul trezirii și afectează în mod negativ starea de sănătate a omului.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel