Ce este nictofobia, boala de care suferă Lidia Buble de la „Sunt celebru, scoate-mă de aici!”. Artista are probleme din cauza acestei afecțiuni

Data publicării:
Sursa foto: Lidia Buble, captură TV
Descriere foto: Sursa foto: Lidia Buble, captură TV

Lidia Buble suferă de o afecțiune care îi dă mari bătăi de cap la  „Sunt celebru, scoate-mă de aici”.

Lidia Buble a acceptat să plece în experiența vieții ei „Sunt celebru, scoate-mă de-aici”, unde trebuie să-și înfrunte toate fricile și fobiile. Chiar dacă artista era conștientă de probele dure pe care trebuia să le confrunte în jungla dominicană, se pare totuși că neprevăzutul este la orice pas, iar temerile acesteia sunt mult mai mari, decât anticipase inițial. 

Artista a recunoscut că se confruntă cu o afecțiune din cauza căreia nu se poate odihni noaptea. Mai exact, Lidia Buble suferă de nictofobie. 

„Dacă am tablouri prin casă mă gândesc că noaptea pleacă aia din tablou… Am nopți în care nu închid niciun ochi. Adorm doar spre dimineață când se luminează afară, 2-3 ore. În unele seri e chinuitor. În momentul în care rămân singură o iau razna rău de tot”, a dezvăluit Lidia Buble în cadrul unei emisiuni TV.

Cum se manifestă nictofobia, boala de care suferă Lidia Buble

Teama de întuneric, nictofobia poate fi asociată cu o tulburare de somn, cum ar fi insomnia. Un studiu asupra studenților cu insomnie a descoperit că aproape jumătate dintre aceștia aveau o frică de întuneric. Cercetătorii au măsurat răspunsurile studenților la zgomote atât în lumină, cât și în întuneric.

Somn agitat

Cei care au avut cele mai multe probleme cu somnul au fost mai ușor surprinși de zgomot în întuneric. Studenții cu insomnie au devenit din ce în ce mai anxioși și anticipativi, potrivit Healthline.

În cazul copiilor care au frică de întuneric, specialiștii le recomandă părinților să se adreseze medicului dacă:

- au probleme cu somnul

- se simt deosebit de anxioși sau în dificultate în întuneric

- au un alt motiv să creadă că este posibil să aveți nictofobie

Diagnosticarea nictofobiei

Diagnosticul presupune întâlnirea cu medicul dumneavoastră şi răspunsul la întrebări despre simptomele dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă poate solicita, de asemenea, un istoric psihiatric și social. De acolo, medicul dumneavoastră poate utiliza criteriile de diagnostic privind fobiile specifice pentru a pune un diagnostic formal.

”Unele fobii nu necesită neapărat tratament, mai ales dacă teamă ta este de ceva ce nu întâlnești în mod normal în viața de zi cu zi, cum ar fi șerpi sau păianjeni.

Nictofobia, pe de altă parte, poate face foarte dificil dormitul suficient. Acest lucru vă poate afecta starea generală de sănătate și poate duce la tulburări de somn, cum ar fi insomnia”, mai arată Healthline, potrivit DC MEDICAL. 

Tratamentul nictofobiei

Tratamentul nictofobiei diferă în funcție de severitatea afecțiunii. Astfel, specialiștii susțin că tratamentul este necesar dacă

- frica ta te face să simţi anxietate extremă sau panică

- simți că frica ta este excesivă sau chiar nerezonabilă

- eviţi anumite situaţii din cauza fricii tale

- ați observat aceste sentimente timp de șase luni sau mai mult

Un tratament pentru persoanele cu insomnie implică părăsirea unui dormitor întunecat pentru a dormi într-o cameră luminată. Problema cu acest tratament este că nu abordează fobia.

Acest tratament expune oamenii la temerile lor în mod repetat până când lucrul de care se tem, cum ar fi faptul că sunt în întuneric, nu mai declanșează sentimente de anxietate sau panică”, mai notează Healthline.

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel