Cazurile COVID-19 s-ar putea intensifica odată cu sosirea vremii reci. Ce spun specialiștii

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay

Numărul cazurilor noi de COVID-19 a început să crească în unele state din nordul țării, ceea ce i-a determinat pe experți să se teamă că vremea rece de iarnă ar putea duce la o nouă creștere a numărului de cazuri.

Ei spun că acest lucru se datorează faptului că oamenii au tendința de a se aduna mai mult în interior atunci când este mai frig. În plus, oamenii vor călători în timpul sărbătorilor.
Cu toate acestea, ei notează că numărul mai mare de persoane vaccinate, precum și imunitatea dobândită prin infecție și protocoalele de siguranță continue ar putea menține creșterea la un nivel minim.

Numărul cazurilor noi, al spitalizărilor și al deceselor a scăzut în ultimele săptămâni, pe măsură ce mai multe persoane se vaccinează, iar protocoalele de siguranță rămân intacte în multe locuri.

Dar, în ultimele săptămâni, numărul de cazuri este din nou în creștere în unele state din nord-estul și vestul mijlociu, în timp ce crește în Alaska. În cinci state - Iowa, Oklahoma, Alaska, Vermont și New Hampshire - cazurile de COVID-19 au crescut cu 10 procente în ultimele două săptămâni.

Acest lucru a dus la îngrijorări cu privire la faptul că vremea mai rece joacă un rol. Temperaturile mai scăzute și vremea ploioasă tind să împingă oamenii în casă, mulți dintre ei nu poartă măști.

"Suntem întotdeauna îngrijorați că atunci când vremea se răcește și tot mai mulți oameni intră în casă, aceștia petrec mai mult timp în interior, în strânsă asociere unii cu alții. Acesta este un mediu în care se vor răspândi virusurile respiratorii", a declarat Dr. William Schaffner, expert în boli infecțioase la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt din Tennessee.

Dar Schaffner a mai spus că și cazurile de COVID-19 au crescut în lunile cu vreme mai caldă. În plus, vaccinul și imunitatea dobândită prin infecție ar putea face diferența în această iarnă.

"Nu suntem siguri, pentru că, cu siguranță, am avut o transmitere vioaie acum în ultimele două veri, 2020 și 2021", a declarat Schaffner pentru Healthline. ""Cred că este o ipoteză foarte rezonabilă. Vom vedea cum va evolua acest lucru în continuare".

Dr. Ali Mokdad, profesor de epidemiologie și sănătate globală la Institutul pentru Metrici și Evaluare în Sănătate (IHME) de la Universitatea din Washington, spune că există doi factori care stau la baza creșterii numărului de cazuri în statele care se confruntă deja cu temperaturi mai scăzute.

"Motivul pentru care observăm o creștere a numărului de cazuri în nord în acest moment este că varianta Delta a ajuns în nord puțin mai târziu decât în sud", a declarat Mokdad pentru Healthline. "Așadar, Florida a atins vârful înaintea unor state precum Michigan și Minnesota".

"Vremea are, de asemenea, un rol important. Și ceea ce vedeți acum în multe dintre statele din sud este că vremea este atât de bună în acest moment încât oamenii încă pot mânca afară și pot petrece afară. Acest lucru îi ajută", a spus el.

IHME preconizează că sezonul de iarnă ar putea aduce o inversare a cifrelor pozitive pe care le-am văzut, cu o creștere moderată a numărului de cazuri, deși nu ca în iarna trecută.

"La nivel național, cazurile vor începe să crească spre sfârșitul lunii noiembrie. Va atinge un vârf undeva în ianuarie", a declarat Mokdad.

"În acest val care va urma, nu va atinge nivelul pe care l-am văzut în vară, dar va crește", a spus el. "Decesele și spitalizările vor crește, de asemenea, dar nu proporțional cu cazurile. Nu va fi ceea ce am văzut vara sau iarna trecută, deoarece vaccinurile sunt foarte eficiente și tot mai mulți oameni se vaccinează".



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel